De anatomie van dromen | Chloe Benjamin


 De anatomie van dromen - Chloe Benjamin (Meulenhoff)


Een spannende en invoelende roman over de werking van dromen en wat er gebeurt als je die probeert te sturen


Wanneer Sylvie Patterson, een leerling van een kostschool in Californië, verliefd wordt op Gabe, een levendige maar ongrijpbare klasgenoot, wordt ze meegezogen in een experiment dat haar leven voorgoed verandert. Het schoolhoofd, dr. Adrian Keller, is een charismatische wetenschapper die alles in de waagschaal stelt voor het onderzoek naar lucide dromen, en de mogelijke therapeutische werking ervan. In de zes jaar die volgen worden Sylvie en Gabe opgeslokt door het werk van deze Keller, en zij volgen hem door het hele land.


Als het onderzoek hen naar het Midwesten voert, raken ze verwikkeld in een complexe verhouding met hun mysterieuze buren, en Sylvie begint te twijfelen aan de ethische bedoelingen van Keller. Als ze de grens onderzoekt tussen wat echt is en wat niet, ontdekt ze dat ze niemand kan vertrouwen – ook zichzelf niet.


Het debuut van Chloe Benjamin en om de een of andere reden kreeg deze niet zoveel aandacht. Dankzij Meulenhoff komt daar dus nu verandering in. Deze hardcover is weer zo mooi en zo mogelijk nog mooieren wanneer je zijn jasje uitdoet. 


Als ik de schrijfstijl van de auteur vergelijk met de onsterfelijken dan is er wel een verandering - groei - te bespeuren. Mijn voorkeur gaat naar de onsterfelijken als het op schrijfstijl aankomt want zeker niet wegneemt dat ook dit verhaal enorm goed en vlot geschreven is waardoor het snel leest en het verhaal binnenkomt.


‘Toeval, onvoorziene samenlopen: daar geloofde ik wel in. Maar het kostte zo veel moeite om andere mogelijkheden te ontplooien. Het betekende dat ik mezelf moest openen als een papieren waaier, zodat de scherpe vouwen plat kwamen te liggen en parallelle werelden zichtbaar werden.’


Het verhaal dat Chloe Benjamin hier brengt is heel bijzonder. De personages lijken steeds op afstand terwijl ze eigen zo dichtbij komen. Lucide dromen, het onderzoek, Sylvie als persoon en als persoon met/bij Gabe, het is zo geschreven dat je blijft doorlezen. Het verhaal, het einde, het klopt.


Dit debuut van Chloe Benjamin is zeer zeker de moeite waard om te lezen. Al is het maar voor haar mooie manier van schrijven, of voor de discussie van onbewust/bewust dromen. Ik kijk uit naar nog meer werk van deze auteur die steeds weer de juiste snaren weet te raken.


  • Auteur(s) : Chloe Benjamin
  • Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029094474
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 376
  • Verschijningsdatum : april 2021


In de pers:

  • ‘Een veelbelovend debuut.’ TIME
  • ‘Raadselachtigheid zweeft tussen de regels in een groot deel van Benjamins boek, dat alle attributen van een thriller heeft, maar dat zichzelf vakkundig omzet in iets voornamers en, in zekere zin, methodischers: een studie van het grimmige karakter van opgroeien.’ The Washington Independent Review of Books
  • ‘Een ontroerend liefdesverhaal met een onderhuidse spanning. Zinnen hebben een dromerig ritme. Een sluw, veelbelovend en ambitieus debuut.’ Publisher’s Weekly

0 reacties:

Een reactie posten