De violist van Birkenau | Mike van Hoecke


 De violist van Birkenau - Mike van Hoecke (Borgerhoff & Lamberigts)


In dit boek reikt debutant Mike Van Hoecke zijn lezers puzzelstukken aan die een onthutsend geheel vormen.


Wanneer Marc Hessels een concert bijwoont van de oude cellovirtuoos Antonovitsj, staart de muzikant Marc geschrokken aan. Hij meent in Marc een groot violist te herkennen die jaren geleden werd omgebracht in Auschwitz-Birkenau. Nadat Antonovitsj het volledige verhaal vertelt, kan Marc het gevoel niet van zich afschudden dat het over zijn afstandelijke vader gaat. Maar hoe kan dat, want die leeft nog en heeft nooit viool gespeeld, laat staan een vernietigingskamp overleefd. Welke geheimen draagt Marcs vader met zich mee? 


De violist van Birkenau is een roman over hartstocht en wreedheid. Hartstocht die te vinden is in muziek, wreedheid die te vinden is in de mens. Niettemin zien we hoe er binnen een wrede wereld ruimte blijft voor liefde, en hoe iemands passie ook kan omslaan in afkeer. 


Dit boek lijkt kort maar de lengte van het verhaal en het verhaal zelf hadden niet mooier of meer perfect kunnen zijn. Dit is zo een mooi, knap, krachtig, intens verhaal. De personages komen binnen, plakken zich aan je en het verhaal grijpt je bij de strot. In een 140-tal pagina’s neemt Mike van Hoecke je mee doorheen generaties, doorheen liefde, doorheen hartzeer. Met steeds kleine stukjes van het verhaal op je los te laten valt het geheel hartverscheurend doch wondermooi op zijn plaats. Ongelooflijk knap debuut. Een lees, puur en menselijk vol emoties. Mooi! Buitengewoon mooi! 


0 reacties:

Een reactie posten