Vang de haas | Lana Bastasic

 Vang de haas - Lana Bastasic (Meulenhoff)


Een dynamisch en ontroerend verhaal over vriendschap, volwassen worden en de invloed van de Balkanoorlog in de jaren negentig op een hele generatie.


Twaalf jaar nadat ze elkaar voor het laatst hebben gezien, krijgt Sara een telefoontje van Lejla, haar beste vriendin van vroeger. Sara woont al jarenlang in Dublin terwijl Lejla in hun moederland Bosnië is gebleven. Lejla vraagt haar naar Mostar te komen om samen op zoek te gaan naar Armin, Lejla’s broer die lang geleden vermist is geraakt.


Sara twijfelt of ze wel moet gaan, ze noemt Dublin nu eindelijk haar thuis en ze voelt er weinig voor om terug te keren naar het land dat ze ontvluchtte vanwege de burgeroorlog. Maar diep vanbinnen weet ze dat ze toch dat vliegtuig zal nemen, rechtstreeks terug naar haar verleden.


Vanuit Mostar vertrekken de vriendinnen op een roadtrip richting Wenen. Hun reis legt op prachtige en soms pijnlijke wijze de verschillen bloot tussen de jonge vrouwen die ooit zo’n sterke band hadden maar van wie de identiteit door de oorlog zo anders is gevormd. 


De debuutroman voor de auteur en de cover alleen al is overtuigend genoeg op het boek te gaan lezen. Dit soort boek - na het lezen van de flaptekst - is mijn ding. Die focus op het menselijke en hoe dingen ons hele leven lang kunnen sluimeren en beïnvloeden. Met andere woorden, ik las dit boek dus enorm graag.


De schrijfstijl is mooi, uniek zelfs omdat de meest simpele dingen enorm mooi beschreven worden en omgekeerd. Je leest via Sara en flashbacks. Je leest hoe de dingen die voor Sara op een bepaalde manier in haar hoofd zitten niet perse overeenkomen met hoe de werkelijkheid is of was. 


‘We speelden citaatje aan het begin van de universiteit, toen we nog dachten dat als je dure woorden gebruikt, mensen vanzelfsprekend aannemen dat je ook echt weet wat je zegt. Maar we waren niet meer dezelfden.’


Lana Bastasic neemt je met deze roman mee op reis met twee dames en een vriendschap die onbreekbaar leek maar nu toch barsten lijkt te vertonen. Vooral Sara lijkt moeite te hebben om in haar vriendin de Lejla te herkennen die ze kende. 


Een reis waar tig gedachten hun intrede maken en zoals voorspelt in de flaptekst, pijnlijk duidelijk wordt dat de oorlog een immense impact heeft, jaren en jaren later, op iemands doen, laten en zijn. Een literaire roman zoals ik ze graag heb, een aanrader. 


  • Auteur(s) : Lana Bastasic
  • Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029093958
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 240
  • Verschijningsdatum : april 2021


In de pers:

  • ‘Poëtische en meeslepende taal, die spreekt over vriendschap én vervreemding tussen twee meisjes, later vrouwen, in een land waarvan de wonden nog niet zijn geheeld.’ Trouw
  • ‘Vang de haas benadert het thema van identiteit op een originele manier. Wij vertrouwen erop dat dit verhaal zijn weg zal vinden naar nieuwe lezers in andere landen en dat het kan helpen om de duistere erfenis van de oorlogen na de opheffing van Joegoslavië te verlichten.’ Uit het juryrapport van The European Prize for Literature


0 reacties:

Een reactie posten