De Middernachtbibliotheek | Matt Haig


 Middernachtbibliotheek - Matt Haig (Lebowski)


Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?


Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?


Middernachtbibiliotheek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont.


Een vooruitexemplaar van wat nu al het meeste gehypte boek van 2021 is? Graag. 

Niet alleen de cover is mooi, de flaptekst sleurt je genadeloos de Middernachtbibliotheek binnen, net zoals Nora...


Matt Haig heeft een heel vlotte schrijfstijl. En in die schrijfstijl zit nu juist de kracht van dit boek. Door deze manier van schrijven is dit verhaal toegankelijk voor een heel breed publiek. Jong, oud - ook al is de aanleiding om in de Middernachtbibliotheek te komen heftig - het verhaal, waar het om draait, is niet gebonden aan leeftijd. 


‘... Je bent vergeten wie je bent. Door iedereen te worden, word je niemand. Je bent je stamleven vergeten. Je bent vergeten wat wel en niet werkt voor jou. Je bent vergeten waar je spijt van hebt.’ 


Nora maakt op een avond, na vele gebeurtenissen in haar leven een allesbepalende keuze. Daardoor komt ze in de bibliotheek terecht. Daar ontdekt ze door middel van boeken hoe haar leven er kan uitzien bij andere beslissingen. Wat als Nora dit had gedaan, of wat als Nora iets had gezegd, of wat als Nora meer durf had, wat als...


Het boek is eigenlijk een grote symboliek. Het smijt met regelmaat eens een mooie quote in je gezicht en doet je nadenken. Wat zou jij doen? Zou jij het anders doen? En zou je dat doen als je de kans ertoe kreeg? Zwaar literair geschreven is dit niet, maar het onderwerp des te meer. 


‘Je weet alleen wat je waarneemt. Alles wat je ervaart komt uiteindelijk gewoon neer op het beeld dat je ervan hebt. “Het gaat niet om waar je naar kijkt, maar om wat je ziet.”’


Waar het eigenlijk om draait is dat je hier en nu leeft. Dat de enige manier om te leven is door te leven. Met alle perfecties en imperfecties. Matt Haig presenteert je hier een verhaal met een onderwerp dat doorgaans taboe is en doet dit zacht, moedig, respectvol. 


Ik heb dit boek super snel gelezen, heb tig bladzijden gemarkeerd voor de mooie quotes die er te lezen zijn. En het zijn vooral die quotes die ik zal onthouden want ik las ze, en ik voelde ze. Echt. 


  • Auteur(s) : Matt Haig
  • Uitgeverij: Lebowski
  • ISBN : 9789048860067
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 320
  • Verschijningsdatum : juni 2021

0 reacties:

Een reactie posten