De spookspeurders 1 | Tine Bergen


 De spookspeurders en de moestuinvandalen - Tine Bergen (Horizon)


Spannende detective met een heel bijzonder speurdersduo in de hoofdrol


Als Lodes vader de kast onder de oude trap afbreekt, blijkt dat daar al die tijd een spook woonde. Dat spook heeft nu zijn intrek genomen in Lodes kleerkast. Lode is in de wolken: niet iedereen kan zeggen dat hij een huisspook heeft. Al snel blijkt echter dat Roger niet de makkelijkste gast is. Hij kan trots en nukkig doen en is erg gesteld op zijn rust. Als de moestuinklas in Lodes school het mikpunt wordt van vandalenstreken, besluit Lode toch om de hulp van zijn huisspook in te roepen. Lukt het dit bijzondere speurdersduo om de daders te ontmaskeren?


Tine Bergen is een fijn mens. Dat mag ook al eens gezegd worden. Of dat haar nu gaat helpen? Want deze keer begeeft ze zich op onbekend terrein door haar eerste jeugdboek te schrijven. Mondjesmaat liet Tine tijdens de maandelijkse boekbabbel met Valerie van valeriesboekenwereld informatie los.


Wat ik vooral hoorde tijdens die babbels was de naam Roger. instant fan van die naam, knetterchoco en moestuinvandalen. Het klonk allemaal zó goed. Ik en de negenjarige zoon wachten vol spanning af tot de releasedatum om te zien of het allemaal ook echt zo goed was.


Tine Bergen bewijst met dit boek dat ze qua schrijfstijl echt wel een enorm talent bezit. Moeiteloos pakte ze zowel mezelf als de zoon in doordat het super vlot leest. Het is echt ideaal voor het lezerspubliek waar ze op doelt. Ook beweegt ze feilloos door de leefwereld van deze jonge lezers.


‘Als spoken al ergens bestaan, dan alleen in het hoofd van mensen die niet beter weten.

Ik weet sinds kort beter. Want er woont een spook in mijn huis.’


Korte hoofdstukken, makkelijk leesbaar, ideaal leestempo en de illustraties van Rocío Del Moral maken dat dit boek echt een streling voor het oog is voor deze jonge lezers. Het geheel - het verhaal, de tekeningen - werkt erg stimulerend om te blijven doorlezen. 


Lode’s school krijgt een moestuin maar die wordt bijna gelijk vernield. Verdenkingen vliegen in het rond en ook Lode heeft een idee wie of wat. Zit hij op het juiste spoor of ziet hij het volledig verkeerd? Wanneer Roger, het spook dat in het huis van Lode woont, of is het omgekeerd en woont Lode in het huis van Roger, gaat het duo op onderzoek uit.


‘Roger is van alles, maar niet stil. (Jij dacht dat je spoken niet kon horen? Vergeet het!) Niet zo handig als je ouders in de kamer naast die van jou slapen.’


Lode veroverde mijn hart want het is bijna een exacte kopie van mijn zoon. Dat lieve, zorgelijke, behulpzame afwisselend met halsstarrig volhouden en af en toe onredelijk koppig zijn. Ik herkende het allemaal. Maar kunnen we het nu even hebben over dé sterspeler van het boek?


Roger. Spook Roger. Ik zou nog duizenden boeken kunnen lezen met dit hoofdpersonage. De knuffelfactor is zo hoog en toch is hij vaak in een knorrig gemoed. Eens Roger Lode en Lode hem in zijn hart sluit krijg je een gouden duo die op zoek gaan naar de moestuinvandalen.


Tine Bergen, wauw, wat een fijn en leuk boek. Wij zijn fan. Ik wacht ondertussen geduldig op dat Roger gifke en kijk samen met midikind uit naar een vervolg op de spookspeurders. Bedankt om de paasvakantie zoveel leuker te hebben gemaakt. 


  • Auteur(s) : Tine Bergen
  • Uitgeverij: Horizon
  • ISBN : 9789464100822
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 176
  • Verschijningsdatum : maart 2021

0 reacties:

Een reactie posten