De gelukkigste man van de wereld | Eddie Jaku


 De gelukkigste man ter wereld - Eddie Jaku (Lev.)


In De gelukkigste man ter wereld deelt Eddie Jaku hoe hij dankbaarheid, goedheid en hoop vond in de donksterste tijden.


De 100-jarige Eddie Jaku groeide op als Joodse jongen in Leipzig, Duitsland. Hij was trots op Duitsland, maar dat veranderde allemaal in november 1938 toen hij werd mishandeld, gearresteerd en naar een concentratiekamp werd gebracht. Hij maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee in Buchenwald, Auschwitz en in een dodenmars. Hij verloor familie, vrienden en zijn vaderland. Eddie overleefde de oorlog en besloot hulde te brengen aan de slachtoffers door zijn verhaal te vertellen, zijn wijsheden te delen en zijn beste leven te leiden. Hij beloofde zichzelf elke dag te glimlachen en zegt de meest gelukkige man ter wereld te zijn. Deze krachtige, hartverscheurende en hoopvolle memoir laat zien hoe je geluk kunt vinden, zelfs in de donkerste tijden.


Een trotse Duitse burger waar Joods zijn niet op de voorgrond stond. Alles verandert wanneer Hitler aan de macht komt en iedereen de oorlog ingeslingerd wordt. Waarom gebeurde wat gebeurde? Waarom gingen niet meer mensen ertegenin? Eddie besluit dat het tijd is om zijn verhaal te delen.


Dit boek is Eddie zijn verhaal en zijn kijk op de oorlog en de mensonterende dingen die hij gezien en gehoord heeft. Eddie verloor alles, verloor iedereen, hij verloor zichzelf maar overleefde de oorlog. Eddie is wie hij is mede door deze gebeurtenissen.


‘Als je vandaag in de gelegenheid bent, ga dan alsjeblieft naar huis en zeg tegen je moeder hoeveel je van haar houdt. Doe dat voor je moeder. En die dat voor je nieuwe vriend, Eddie, die dat niet tegen zijn moeder kan zeggen.’ 


Een boek dat Eddie’s verhaal brengt en waar je als het ware naast hem zit wanneer hij dat verhaal aan het vertellen is. Hij spreekt jou, als lezer, aan als zijn nieuwe vriend. En hij vraagt jou om enkele dingen te doen, voor hem. Hij doet zijn verhaal als eerbetoon aan en voor de nagedachtenis van alle slachtoffers. 


‘Dus ik ga door met mijn verhaal vertellen aan iedereen die meer over de Holocaust wil weten. En als er maar één iemand is die luistert, dan is het al de moeite waard. En ik hoop dat jij diegene bent, mijn nieuwe vriend. Ik hoop dat jij dit verhaal meeneemt.’ 


Wie ben ik om mijn nieuwe vriend Eddie die dingen te weigeren? Hij vraagt om te glimlachen, om gelukkig te zijn, om te zeggen dat je van iemand houdt, om respect te tonen aan diegene die het verdienen. Hij laat je weten dat het dagdagelijkse mooi is als je het mooi maakt en die taak is ligt bij jezelf. 


Dit boek is zijn blik en belevenis, dat is voor iedereen dus heel persoonlijk of je akkoord gaat met die blik en redenering die hij maakt. Dit is, ondanks alles wat hij meegemaakt heeft, een hartverwarmend nalatenschap. Gepubliceerd nu hij 100 jaar is geworden. Dat hij zichzelf als de gelukkigste man ter wereld ziet, ik geloof hem meteen. 


  • Auteur(s) : Eddie Jaku
  • Uitgeverij: Lev.
  • ISBN : 9789400513860
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 224
  • Verschijningsdatum : april 20210 reacties:

Een reactie posten