Soldaat van het noorden | Bram Baptist


 Soldaat van het noorden - Bram Baptist (HamleyBooks)


Op een avond in het voorjaar van 1943 stopt er een Duitse legertruck in de straat van Klaas Nieboer. Duitse soldaten stappen uit en arresteren een man. Hij blijkt lid te zijn van het verzet, net als Klaas' vader. Ook de dertienjarige Klaas smokkelt af en toe bonkaarten. Als zijn vader onverwachts wordt opgepakt wegens illegaal slachten, gaat het mis. Op school scheldt Klaas de geschiedenisleraar uit voor vuile NSB'er en hij moet zich melden bij de directeur. Hij wordt van school getrapt. Dan vindt hij onder zijn kussen een briefje van zijn vader met een belangrijke opdracht. In hun verzetsgroep zit een verrader. Klaas moet hem zo snel mogelijk opsporen en uitschakelen voordat er nog meer leden worden opgepakt.


Alles aan dit boek - de cover, de flaptekst, de kleuren - trok mij aan om het te gaan lezen. Ikzelf ben heel geïnteresseerd in WOII en ook mijn 12-jarige dochter neemt die interesse over. Toen dit boek zijn opwachting maakte en ik zag dat het categorie jeugd was, was ik zo mogelijk nog meer overtuigd. Is dit een boek voor jeugd dat informatief en leesbaar is?


Ik vind dit boek zeer vlot lezen, zeker voor het lezerspubliek dat dit boek hoort te bereiken. De auteur zorgt ervoor dat alles begrijpbaar is zonder de dingen te verbloemen. Dat is een absolute meerwaarde. Wat gebeurd is, is gebeurd. Het is belangrijk dat jeugd - met enige zachtheid, doch zonder verbloeming - weet wat er in die periode gebeurd is. 


Klaas zijn vader wordt opgepakt, hij vindt een boodschap van zijn vader en besluit te doen wat zijn vader van hem vraagt. Hij maakt fouten, hij blijft tenslotte een jongen van 13, maar zijn hart zit op de juiste plaats. Zoals alle jongeren in die verschrikkelijke tijd, is ook Klaas gedwongen om in recordtempo volwassen te worden. 


Dit is een boek dat, in eigenlijk vrij weinig pagina’s, de ernst van de oorlog overbrengt naar zijn lezer. De moorden, de angst, het verzet, de verraders, kan je iemand vertrouwen  ja of nee? Op al deze vragen, en nog veel meer, krijg je een antwoord. 


Na het laatste hoofdstuk lees je nog een woord van de auteur. Dit liet mij absoluut met een krop in de keel achter en maakte het boek des te specialer en waardevol. Voor jongeren die interesse hebben in dit onderwerp is dit zeer zeker een aanrader. 


  • Auteur(s) : Bram Baptist
  • Uitgeverij: Hamley Books
  • ISBN : 9789463967921
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 200
  • Verschijningsdatum : mei 2021


1 opmerking: