Familiezaken | Gabriëlle Hoppenbrouwers


 Familiezaken - Gabriëlle Hoppenbrouwers (Thomas Rap)


Gabriëlle Hoppenbrouwers is officier van justitie. De wereld achter spraakmakende krantenberichten komt dagelijks in haar werk voorbij: jeugdcriminaliteit, roofovervallen, zedenzaken en ernstige verkeersongevallen. 


In Familiezaken schrijft ze over hoe het er in de rechtszaal aan toegaat, de moeilijke gesprekken die ze voert met nabestaanden en de vaak schrijnende familieomstandigheden van jonge verdachten. Maar een officier van justitie is ook een mens. Wanneer haar broer ongeneeslijk ziek blijkt te zijn, zet dat voor haar zelf de verhoudingen in haar eigen familie in perspectief. Een confronterende ervaring, die haar terugvoert naar de vroege dood van haar vader. 


In Familiezaken schrijft Hoppenbrouwers open en eerlijk over hoe haar werk en persoonlijk leven voortdurend met elkaar vervlochten raken – haar alleenstaand moederschap en de volle werkdagen, het verlies van haar broer en de zware delicten waar ze mee te maken krijgt. Een ontroerend, indringend en herkenbaar verhaal van een bevlogen officier.


Een kijkje nemen in iemands leven, dat willen we allemaal. Dat is nu eenmaal menselijk en vinden we gewoonweg heel interessant. Zeker als die persoon een beroep uitoefent waar je dagdagelijks spraakmakende berichten over leest en hoort.


Maar achter die persoon met dat speciale beroep - hier gaat het over officier van justitie Gabriëlle Hoppenbrouwers - huist een mens. Een mens van vlees en bloed met haar eigen verhaal, haar eigen blijdschap en verdriet, haar eigen wonden. Én een mens dat evenwicht zoekt, balans in dat alles.


Gabriëlle schrijft dit boek met zoveel liefde. Zo komt het toch op me over. Liefde voor haar job, ondanks de hardheid van die job. Ondanks alles wat ze ziet en hoort blijft ze rotsvast gebruik maken van intuïtie, geloof in de mens en toch weet ze wanneer ze het los moet laten.


Maar ook liefde voor haar broer en haar zoon. Ze schuwt niets, mens zijn is mens zijn. Punt. Soms is dat leuk, soms doet dat pijn. Beslissingen maken, evenwicht. Die balans. Je leest hoe ze die steeds weer vind ondanks dat op sommige momenten er een kant dreigt over te hellen.


Een persoonlijk boek is moeilijk te recenseren, want wie ben ik op iemands gevoelens niet ‘valid’ te vinden. Wie ben ik om iemand belevenissen van een bepaald ervaring te beoordelen. Dus puur, oprecht, voor hoe de persoon Gabriëlle mij lijkt te zijn, liet ik een lach en een traan achter na het sluiten van dit boek. Mooi.


  • Auteur(s) : Gabriëlle Hoppenbrouwers
  • Uitgeverij: Thomas Rap
  • ISBN : 9789400407664
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 208
  • Verschijningsdatum : maart 2021

0 reacties:

Een reactie posten