Dochters van het daglicht | Judy Batalion


 Dochters van het daglicht - Judy Batalion (Ambo|Anthos)


Het indrukwekkende Dochters van het daglicht van Judy Batalion vertelt het verhaal van joodse gettomeisjes die zich verzetten en in opstand kwamen tegen de nazi’s. Voor de lezers van Mijn naam is Selma en 't Hooge Nest.


In de krochten van de British Library stuitte kunsthistoricus Judy Batalion vijftien jaar geleden op een obscuur Jiddisch boekje uit 1946, Freuen in di Ghettos. Deze ‘gettomeisjes’ brachten hun vijanden al flirtend het hoofd op hol, kochten ze om, maar vermoordden ze als het moest in koelen bloede. Ze saboteerden de Duitse spoorwegen, bouwden bunkers en smokkelden wapens, maar droegen ook zorg voor de kinderen en de zieken.


In Dochters van het daglicht brengt Batalion al deze indrukwekkende verhalen samen in een magistraal en meeslepend historisch epos. Middelpunt vormt de hechte verzetsgroep rond de achttienjarige Poolse Renia Kukielka, die haar leven zonder aarzeling in de waagschaal stelt om Hitler te verslaan. Met centrale thema’s als vrouwenverzet, vriendschap en feminisme in oorlogstijd is Dochters van het daglicht van Judy Batalion een boek dat geen lezer onberoerd zal laten.


Een flaptekst om U tegen te zeggen. Boeken in verband met WOII hebben steeds mijn volle aandacht. Er is al zoveel dat we weten en toch is er nog zo ongelooflijk veel dat we nog niet weten. Het is zo belangrijk om dit stuk in onze geschiedenis levend te houden.


Veel van deze boeken hebben mannen in de hoofdrol en daar brengt Judy Batalion nu verandering in door met dit +600 pagina’s tellende boek enkele moedige en dapper vrouwen op de voorgrond te zetten die met alles wat ze hadden en konden hun bijdrage hebben geleverd in het gevecht tegen de nazis.


‘Heldhaftige meisjes... Dapper reizen ze heen en weer tussen de steden en dorpen van Polen... Elke dag verkeren ze in levensgevaar. Ze zijn volledig afhankelijk van hun ‘arische’ gezicht en de boerinnensjaal waarmee ze hun hoofd bedekken. Zonder morren, zonder ook maar een seconde te aarzelen, nemen ze de gevaarlijkste missies op zich.’


Qua leeservaring is dit geen makkelijk boek. Ik denk niet dat dat alleen te wijten is aan de schrijfstijl van de auteur. Er zijn veel personages, veel vrouwen die alles hebben opgegeven, alles hebben gedaan wat in hun macht lag en meer om de vrijheid van zovelen te proberen redden waardoor er gewoonweg ontzettend veel te vertellen. Als je iets correct wil neerzetten dan moet dat nu eenmaal soms gedetailleerder en leest dat niet altijd zo vlot. 


‘Terwijl Renia enigszins van de schok bekwam, werd in de tien daaropvolgende dagen duidelijk hoe haar nieuwe leven eruitzag. Het was dorstige Joden verboden naar buiten te gaan om water te halen. De straten stonken naar ontbindende lijken.’


Een boek geschreven door de auteur die vastberaden is om de verhalen van deze vrouwen te vertellen en te eren. Ze slaagt daar zeer zeker in. Verhalen en gebeurtenissen waarvan je zou willen dat ze niet waar zijn, en toch zijn ze dat. Neem je tijd voor dit boek en deze vrouwen. Neem je tijd om dit verhaal te lezen. 


Er is in het Engels ook een Young readers versie beschikbaar van dit boek. Persoonlijk vind ik dit top. Deze vrouwen krijgen dankzij Judy Batalion de eer die ze absoluut verdienen. Een van vele boeken over WOII zou je denken, dit boek is absoluut een aanvulling.


  • Auteur(s) : Judy Batalion
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026344503
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 608
  • Verschijningsdatum : maart 2021


In de pers:

  • ‘Deze geschiedenis van joodse verzetsvrouwen blijft nog lang nagalmen in je hoofd. Met haar krachtige verhaal geeft Batalion een genuanceerd beeld van geschiedenissen die te snel worden vergeten.’ – Kirkus Reviews (starred)
  • ‘Dochters van het daglicht brengt een levendig eerbetoon aan vrouwelijke moed in de breedste zin van het woord.’ – Publishers Weekly

0 reacties:

Een reactie posten