Cyriel | Eline Trenson

 Cyriel - Eline Trenson (Manteau)


Als de tweeënnegentigjarige Cyriel Van Daele beseft dat zijn verblijf in zorgcentrum Fortuna meer weg heeft van een hel dan van de hemel die hij zich had voorgesteld, slaat hij aan het schrijven in een poging zijn waardigheid te behouden. Het vroege verlies van zijn moeder, de ambivalente relatie met zijn vader, zijn bewogen liefdesleven, zijn gemiste vaderschap, de gruwel van de oorlog en de vele verlieservaringen maken deel uit van zijn familieportret. Pijnlijk, ontroerend en toch doorspekt met humor.


Een cover die na het lezen van dit boek veel meer voorstelt als het in eerste instantie doet vermoeden. Cyriel op de cover, op weg naar iets, iets anders. Wat en hoe, dat lees je in dit boek. Het plaatje klopt.


Kan de auteur met dit boek de alom gekende Hendrik Groen evenaren? Met Cyriel zet ze een andere minder humoristisch personage neer dan Hendrik Groen, terecht want Cyriel zijn situatie en verleden is zoveel schrijnender. Deze man lijkt gedoemd voor ongeluk bij zijn geboorte. En dat vanaf dag 1.


In korte hoofdstukken neemt de auteur je mee doorheen Cyriel zijn verleden, zijn zoektocht naar liefde, schuld... ook lezen we hoe Cyriel zijn dagen slijt in de steeds erger wordende situatie waarin hij zit, namelijk een zorgcentrum dat ouderen veel beloofd en eigenlijk niets geeft.


De auteur hanteert een ongelooflijk vlotte schrijfstijl, je raast door het boek heen. Soms wil de auteur echter te veel met te weinig woorden. Gaat het van links naar rechts én wil ze er nog een humoristische toets insteken. Het maakt dat het de impact die de auteur wil bereiken bij zijn lezers afzwakt.


De laatste hoofdstukken zorgen er wel voor dat de woorden en problematiek die de auteur met Cyriel wil neerpennen overkomen. Waardig oud worden, kan dat? Bestaat dat? Gaat het beter worden of is dit nog maar het topje van de ijsberg? 


Persoonlijk was ik vooral geïnvesteerd in Cyriel zijn leven, zijn levensloop en hoe die nu verder gaat. Deze man had, op zijn minst gezegd, een boeiend leven waar liefde en verdriet hand in hand gingen. Loopt verdriet met hem mee zijn laatste levensjaren of heeft hij een manier gevonden, dingen verwerkt en een plaats gegeven om samen met geluk de laatste meters te lopen. 


En wat ik ga doen? Ik ga leven en genieten zolang ik kan, net zoals Cyriel. 


  • Auteur(s) : Eline Trenson
  • Uitgeverij: Manteau
  • ISBN : 9789022337691
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 280
  • Verschijningsdatum : februari 20210 reacties:

Een reactie posten