De genade | Hans Theys

 De genade - Hans Theys (Lebowski)


Een broodsnuivende politieman gaat op zoek naar een verdwenen man. En vindt zichzelf.


Een dromerige rechercheur onderzoekt de verdwijning van een hopeloos verstrikte kunstcriticus en vader. Geheimen, schijngestalten en andere zwarigheden vormen obstakels op een pad dat uiteindelijk leidt tot een oplossing van het mysterie. De lezer is ook getuige van de laatste zeven levensdagen van de vermiste. Een verrassende ontknoping werpt nieuw licht op de wederwaardigheden van de rechercheur.


De Genade is een droogkomisch detectiveverhaal, literaire suspense van de hoogste orde.


Ik begin alvast met te zeggen dat dit absoluut niet je alledaagse roman is. Je gaat van dit boek houden of helemaal niet. Begin aan dit boek zonder verwachtingen, zo ga je optimaal van deze leeservaring genieten. Want dit boek is echt een ervaring.


Je leest dit boek in twee delen. Het eerste deel is, De genade, van de rechercheur Breukman die alles behalve in een vakje gestopt kan worden. Daarmee is de toon van dit boek gezet. Het tweede deel, de verlossing, lees je doorheen de laatste dagen en beleving van het slachtoffer Versluys. Beide delen zijn een en al gevoel.


‘Hij betrad de openstaande helft van de traag wentelende draaideur en zag zijn vader, die hem verdwaasd aanstaarde. In de lift vermeed hij daarom een blik op de wandspiegels.’


Dat is wat dit boek vooral is. Gevoelens, belevingen en niet een rechercheur enkel op zoek naar een dader. Die zoektocht beleef je eerder op de achtergrond. Door de laatste dagen van Versluys door te lezen merkt je ook dat niet alles is of was zoals vrienden/familie zeggen dat het is/was. 


‘Breukmans keek naar haar open gelaat, dat vrij van spanningen leek te zijn. Iets in het gezicht van deze vrouw leek hem te troosten en juist daardoor een eindeloos verdriet op te roepen.’


Dit boek, het valt onder de noemer literatuur. Het heeft meerdere lagen, je kan het best nog eens herlezen, het geeft mondjesmaat zijn geheimen prijs, het is bizar. Literatuur die, dankzij de schrijfstijl van de auteur, makkelijk leest. 


De slotvraag waar dit boek nu écht over gaat en waar de auteur wil dat het mij, als lezer brengt, moet ik nog even schuldig blijven. Het boek spookt al weken door mijn hoofd en ook al doe ik over het algemeen niet aan herlezen, toch wil ik verder ontdekken wat dit boek me wil laten zien.


  • Auteur(s) : Hans Theys
  • Uitgeverij: Lebowski
  • ISBN : 9789048860227
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 224
  • Verschijningsdatum : maart 2021

0 reacties:

Een reactie posten