Maria icoon van genade | Arnold Huijgen Maria. Icoon van genade - Arnold Huijgen (Kokboekencentrum Non-Fictie)


Het is zeldzaam dat een protestants theoloog over Maria schrijft. ‘Maria staat in een rij van sterke bijbelse vrouwen die laten zien dat de kerk niet zonder de vrouwelijke stem kan,’ aldus Huijgen.


‘Maria’ van Arnold Huijgen is een theologisch werk over de bijbelse figuur Maria en beschrijft haar vanuit verschillende invalshoeken. Maria is een voorbeeld van geloof en vertrouwen. Wie naar haar kijkt, wordt bemoedigd. Dit boek gaat terug naar de Bijbel om Maria opnieuw in beeld te krijgen als Joods meisje, moeder van de verlosser en moeder van de gelovigen. De traditie van de vroege kerk, de Reformatie en moderne literatuur helpen om Maria als icoon van genade te zien. Transparant tot op Gods genade werpt zij licht op seksualiteit, kunst, de eenheid van de kerk en op de toekomst van Europa als christelijk continent na de coronapandemie.


Een boek over het christendom, zijn figuren, de bekendste ‘personages’,… ik ben er ongelooflijk door gefascineerd. Al is het maar om zoveel nieuwigheden te ontdekken. Al is het maar om andere invalshoeken te bekijken, andere wegen te verkennen, andere opties,… ik hou ervan.


In dit boek gaat de auteur als het ware op zoek naar wie Maria was en waarom ze ondanks zoveel dingen maar een gematigde rol krijgt toebedeeld. Let op, dit ik puur hoe ik dit boek aanvoel en wat het voor mij betekend. Deze vrouw is zoveel groter en meer dan wat we van haar zien of te horen krijgen of wat ze geworden is doorheen de eeuwen. 


‘De zesde en belangrijkste reden voor dit boek is de persoon van Maria zelf. Wat bij mij begon als een exegetische en esthetische interesse, groeide uit tot diepe waardering voor Maria als maagd, als moeder, als vrouw.’


Zeker geen saai boek, het is verfrissend en de manier van onderzoek voelt ook helemaal niet ‘ouderwets’ aan. De auteur brengt het op een begrijpbare en vrij makkelijk en leesbare manier. Ik als eigenlijk complete leek kon volgen wat niet wegneemt dat je je aandacht bij het boek moet houden. (En het gaat dus echt wel hard over geloof ;))


Conclusie is dat dit boek interessant is, en dat Maria icoon van genade, de lof krijgt die ze meer dan verdiend. ‘Het gelaat van zijn moeder is immers ‘het gezicht dat op Christus het meest lijkt’.’ En dat, dat is een van de mooiste zinnen in verband met Maria die ik ooit las. 


0 reacties:

Een reactie posten