Hoe koeien mensen redden | David van Turnhout


Hoe koeien mensen redden - David Van Turnhout (Houtekiet)


Wat doen we tegen een nieuw dodelijk virus dat zich razendsnel over de hele wereld verspreidt? Een vaccin ontwikkelen natuurlijk! Maar hoe zijn we erin geslaagd om op zo’n korte termijn zoiets complex te realiseren? David Van Turnhout duikt in de medische geschiedenis en fileert de lange weg die de mens aflegde in de strijd tegen vreselijke ziektes en pandemieën. In het verleden vindt hij antwoorden op de meest pertinente vragen van vandaag en ontrafelt hij het oneindige conflict tussen de medische wetenschap en de samenleving. Op zijn pad kruist de auteur briljante – soms onbekende – wetenschappers die elk hun bijdrage leverden tot de grote medische kennis van vandaag. Zijn verhaal is doorspekt met sappige anekdotes over de kleine overwinningen en tragedies van onderzoekers die door hun tijdgenoten vaak niet eens werden erkend voor hun baanbrekende ontdekkingen. Zo kreeg Edward Jenner alle krediet voor de ontdekking van het vaccin, maar vergat de wereld dat een veehouder hem dertig jaar eerder al voor was geweest. Ook Louis Pasteur bouwde voort op het baanbrekende werk van anderen die werden verguisd door het medische establishment van hun tijd. 


In Hoe koeien mensen redden wordt meer dan ooit duidelijk dat de mensheid er niet één, maar driehonderdduizend jaar over deed om ziektes te overwinnen. Vooral de laatste 150 jaar boekten we daarbij een enorme vooruitgang. Leve de wetenschap!


Boeken lezen die ons slimmer maken én ze kunnen lezen op een ludieke manier, zo zou het eigenlijk altijd moeten gaan. Met dit boek brengt de auteur ons net dat. Informatie op een vlotte en fijne manier. 


Het leest vlot dus het voelt niet aan alsof je je erdoor moet ploeteren of dat je de dingen niet kan begrijpen. Hoe het allemaal begon, instond én is dat wel effectief zo of was er een ander persoon die net iets vroeger al een ontdekking deed.


‘Nu het coronavirus anno 2021 haar hegemonie over de westerse wereld progressief aan het verliezen is, komt dit boek als geroepen.’


In deze tijden waar Covid nog steeds heerser over onze wereld en levens is, is het bemoedigend om dit boek te lezen. Tijd, wetenschap, het staat niet stil. Het blijft evolueren en dit boek helpt je dat te begrijpen. Het leert je hoe het ontstond en allemaal in een vlotte, begrijpbare schrijfstijl waar humor zeker een plaats krijgt. 


Dit boek is helemaal iets anders als zijn boek kleermaker in Auschwitz, maar het heeft zeker en vast evenveel informatieve waarde. Een leuk, boeiend boek. Ik ben nu al benieuwd welk volgend onderwerp de auteur kiest. 


  • Auteur(s) : David van Turnhout
  • Uitgeverij: Houtekiet
  • ISBN : 9789089249494
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 256
  • Verschijningsdatum : mei 2021

0 reacties:

Een reactie posten