Papyrus | Irene Vallejo

 Papyrus - Irene Vallejo (Meulenhoff)


Het boek is een van de mooiste uitvindingen ter wereld. Met een boek kunnen woorden door tijd en ruimte reizen, en kunnen we kennis opdoen over wat zich bijvoorbeeld wel dertig eeuwen geleden heeft afgespeeld.


Irene Vallejo neemt de lezer mee op reis door het leven van dit fascinerende gebruiksvoorwerp. Er zijn haltes op de route bij de slagvelden van Alexander de Grote en bij de villa van Papyri ten tijde van de uitbarsting van de Vesuvius, bij de eerste bekende bibliotheken en werkplaatsen waar manuscripten werden gekopieerd en bij de kampvuren waar verboden boeken brandden. Onderweg verbindt Vallejo klassieke werken met de duizelingwekkende moderne wereld en hedendaagse debatten: Aristophanes en de rechtszaken tegen cartoonisten, Sappho en de literaire stem van vrouwen, Seneca en politiek.


Papyrus is een ongelooflijk avontuur met in de hoofdrol duizenden mensen die door de eeuwen heen het voortbestaan van het boek hebben gewaarborgd: verhalenvertellers, kopiisten, illustratoren, vertalers, straatverkopers, leraren, spionnen, rebellen, nonnen, slaven, avonturiers en boekverkopers. Het is een prachtige, wervelende ode aan het geschreven woord die laat zien hoe individuele levens en maatschappijen worden beïnvloed en gevormd door boeken.


Een boek over boeken. Een boek met een mooie hardcover. Dat kan niet anders dan de harten van velen sneller doen slaan. Als liefhebber van boeken kwam dit boek dan ook meteen op mijn verlanglijstje terecht. 


Ik moest even gewoon worden aan de schrijfstijl. Ik leek in het begin van het boek een beetje overvallen door de bom aan informatie. Gaandeweg het boek paste ik mij moeiteloos aan en was het een plezier om zoveel informatie te lezen.


‘Daarom besloot ik me onder te dompelen in dit onderzoek. Vóór alles waren er vragen, zwermen vragen: wanneer verschenen de eerste boeken? Wat is de verborgen geschiedenis van alle pogingen om ze te vermenigvuldigen of juist te vernietigen?’


De auteur schrijft dit boek met wat ik enkel maar kan benoemen als een onschatbare liefde voor boeken en het geschreven woord. Ze schrijft met heel veel beweging, met passie en groots. Een extra woord om iets te benadrukken of even een zijstraatje in voor extra informatie schuwt ze niet en dat past volgens mij helemaal bij hoe ze is én hoe ze dit boek naar haar lezers wil brengen.


Ik las dit boek heel traag, ik lag het zelfs enkele keren aan de kant. Vooral in het begin leek het mijn tijd nog niets om dit boek te lezen. Naarmate tijd vorderde lag ik het meerdere keren aan de kant zodat mijn reis doorheen dit boek kabbelt toch gestaag zou voortgaan.


‘Wat is gaandeweg verloren gegaan, en wat heeft men kunnen redden? Waarom zijn sommige boeken klassieken geworden? Hoeveel zijn er ten prooi gevallen aan de tand des tijds, aan de klauwen van het vuur, aan het gif van het water? Welke boeken zijn verbrand uit haat, en welke boeken zijn met de grootste hartstocht gekopieerd?’


Dit is ook een boek dat voor iedereen anders zal aanvoelen. Elke lezer gaat in dit boek op een andere manier ervaren. Voor de ene is het een schat aan informatie, voor een andere lezer is dit misschien dan wel een soort avonturen boek. Een enkele lezer gaat er misschien helemaal niets aan vinden. 

Dit boek is een heel persoonlijke ervaring dus spreekt het je aan, lees het en geef dit boek een kans. Wie weet geraak je wel helemaal betovert door deze reis doorheen de geschiedenis van boeken. 


Opmerking: de cover geeft mee dat dit een geschiedenis van de wereld in boeken is. Dat is misschien iets minder accuraat, over een heel groot deel van de wereld wordt er geschreven maar niet de hele wereld.   • Auteur(s) : Irene Vallejo
  • Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029094207
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 536
  • Verschijningsdatum : maart 2021


In de pers:  

  • ‘Heel goed geschreven, bewonderenswaardig. De liefde voor boeken en lezen klinkt door in alle pagina’s van dit meesterwerk. Ik ben er zeker van dat dit boek gelezen zal worden, door de lezers van vandaag, maar zeker ook nog vele jaren daarna.’ Mario Vargas Llosa
  • ‘Een ongelofelijk vrije, wijze en uitgebreide reis door de wereld van het boek van de oprichting van de bibliotheek van Alexandrië tot de val van het Romeinse Rijk. Irene Vallejo heeft een uitzonderlijk goed, universeel en uniek boek geschreven.’ The New York Times
  • ‘Een heerlijk boek voor lezers in alle soorten en maten. Een ontroerende en eigentijdse hommage aan het boek door een gedreven lezer.’ Babelia

0 reacties:

Een reactie posten