Twee weken weg | R.C. Sheriff


 Twee weken weg - R.C. Sheriff (Atlas Contact)


Engelse klassieker uit de jaren dertig over de jaarlijks terugkerende vakantie aan zee van een doorsnee gezin uit een Londense voorstad – met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid.


Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te laden voor de sleur die hem de komende vijftig weken wacht, en doet de moeder braaf alsof ook zij geniet van hun jaarlijkse uitspatting.


De auteur beschrijft in dit boek de vakantie van het gezin Stevens, beginnende bij de voorbereidingen, tot aan de treinreis, aankomst, hun activiteiten tijdens de vakantie, enz. Het is dankzij het schrijftalent van de auteur dat dit boek, dat eigenlijk weinig meer te vertellen heeft dan hun vakantie, geen moment saai is of je gaat vervelen.


Het is net door die eenvoud dat je gaat verlangen dat ook jouw vakantie op deze manier mag gaan. Het is zo herkenbaar, zelfs na al die jaren want dit boek is voor het eerst gepubliceerd in 1931. Het is mijmering, nostalgie, verlangen. Een uitnodiging om met deze familie op vakantie te gaan om de batterijen weer op te laden.


‘Het was al over vijven. Over een uur zou het gezin thuis komen. Meneer Stevens het eerst (op deze specifieke avond vertrok hij altijd stipt op tijd), daarna Dick en dan Mary. Om zeven uur zouden ze allemaal thuis zijn.’


De personages, vader en moeder, de kinderen, allemaal zijn ze aan het verouderen of opgroeien. Ook dit jaar gaan ze samen op vakantie, zoals altijd, maar de onuitgesproken vraag of dit volgend jaar nog zo zal zijn hangt rond hun. Iedereen gaat wel iemand van zijn familie in een van de personages herkennen. Het brengt gegarandeerd een glimlach op je gezicht. 


Als je op zoekt bent naar een boek dat moeiteloos de tand des tijd heeft doorstaan dan zit je met twee weken weg absoluut op het juiste spoor. Dit boek neemt je moeiteloos mee op de vakantie van de familie Stevens. Een heerlijk, normale familie die enkele heerlijke clichés bevestigen. Die je doet verlangen naar de eenvoud dat het leven je vroeger bracht.


  • Auteur(s) : R.C. Sherriff
  • Uitgeverij: Atlas Contact
  • ISBN : 9789025471040
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 352
  • Verschijningsdatum : mei 2021

0 reacties:

Een reactie posten