De onfortuinlijke | Ariel Magnus


 De onfortuinlijke - Ariel Magnus (Meulenhoff)


Een literair spel tussen feit en fictie over een van de grootste criminelen van de twintigste eeuw: Adolf Eichmann


Adolf Eichmann, de zogenaamde ‘Holocaust-architect’, vestigt zich in 1950 na de val van het naziregime en zijn vlucht uit Europa in Argentinië. Twee jaar later wordt hij daar herenigd met zijn familie. Eichmann wordt beschermd door de Duitse gemeenschap aldaar en leidt een op het eerste gezicht kalm bestaan. Maar onder de oppervlakte broeien de nazisentimenten en worden er plannen gesmeed voor een oprichting van het Vierde Rijk. De lezer wordt deelgenoot van Eichmanns sinistere gedachten en redeneringen – en van de gepleegde wreedheden die hij rechtvaardigt en zijn overtuiging dat hij een eerlijke zaak dient.


De onfortuinlijke is een onvergetelijke roman die met behulp van historische feiten de laatste jaren van Adolf Eichmann in Argentinië reconstrueert, totdat hij door de Mossad wordt opgepakt in 1960. Magnus schetst het angstaanjagende portret van een van de wreedste oorlogsmisdadigers van het nazitijdperk, verantwoordelijk voor de deportaties en de toepassing van de ‘definitieve oplossing’. Zonder oordelen en zonder een poging te doen om hem af te schilderen als een verschrikkelijk wezen, maar tegelijkertijd zonder enig spoor van empathie, presenteert hij een huiveringwekkend en complex personage dat medeverantwoordelijk was voor de vernietiging van zes miljoen mensen.


Dit soort boeken trekt mijn aandacht en interesse en deze boeken verdienen ook die aandacht en interesse. Elk boek dat in leven kan houden hoe ongelooflijk gruwelijk sommige mensen geweest zijn is het lezen meer dan waard. 


De schrijfstijl viel mij wat moeilijk. Ik vond dit niet de meeste vlotte lees en raakte moeilijk doorheen sommige stukken. Dat is natuurlijk geheel persoonlijk en met wat de auteur met dit boek brengt is het de vraag of dit boek niet gewoon zo hoort te zijn.


De feiten, de fictie, de mix die je leest is indrukwekkend en beangstigend en dus meer dan een oké lees. Het is goed - echt goed - en een aanvulling in mijn thuisbibliotheek op de Wereldoorlog II planken.


  • Auteur(s) : Ariel Magnus
  • Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029094245
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 240
  • Verschijningsdatum : april 2021


In de pers

  • ‘Een buitengewoon goede en verontrustende roman.’ El Imparcial
  • ‘Dankzij het onderzoek van de auteur naar onder andere het proces en de memoires van Eichmann geeft De onfortuinlijke ons inzicht in zijn leven en denkwijze.’ El Periódico
  • ‘Een alarmerende roman met een magnetische aantrekkingskracht.’ Javier Cercas, auteur

0 reacties:

Een reactie posten