Circus der Wonderen | Elisabeth MacNeal


 Circus der wonderen - Elizabeth MacNeal (The house of books)


De heerlijke nieuwe historische roman van Elizabeth Macneal!


Komt dat zien, komt dat zien! Het is 1866 en Engeland is in de ban van het circus. Menigten verdringen zich om een glimp op te vangen van leeuwentemmers, trapezeartiesten en andere wonderen.


Wanneer Jasper Jupiters Circus der Wonderen in een kustplaatsje in Zuid-Engeland arriveert, verandert het leven van Nell voorgoed. Haar vader verkoopt haar aan de circusbaas als luipaardmeisje, vanwege haar vele moedervlekken. Nell leeft gedwongen verder als deel van het circus, maar wanneer haar roem groeit en ze vriendschap sluit met Jaspers zachtaardige broer Toby, vindt ze haar levenslust langzaam terug.


Het duurt niet lang voordat de kranten Nell omschrijven als het achtste wereldwonder. Maar wie vertelt haar verhaal eigenlijk? En wat gebeurt er als ze Jasper en het circus dreigt te overschaduwen?


Wie zag Hugh Jackman nog niet dansen en zingen in zijn circus? De wereld van het circus, specifiek in de vroegere jaren, hebben iets mysterieus over zich. Die mystiek trekt mensen aan, net wat het circus wilt dat het doet. Ook dit boek trekt je aan als een magneet door de hele mooie cover, de titel en een beloftevolle flaptekst.


Auteur Elisabeth MacNeal schrijft met deze roman over het circus een trage lees. Een lees die enorm gedetailleerd is en met momenten best wat herhaling bevat. Eentje die de donkere kanten van het circus laat zien en waar de auteur je duidelijk maakt dat niet altijd alles gegaan is zoals het hoorde. Verwacht je dus niet aan kleur en de pracht en praal van het circus.


‘Ze staart met open mond. Diep in haar buik voelt ze iets samentrekken. Het is alsof ze iets heeft gezien wat onthutsend maar tegelijkertijd verbluffend mooi is, zoals een dode ijsvogel in het riet. Ze weet nu hoe anderen zich voelen wanneer ze naar haar kijken.’


Je leest in niet al te lange hoofdstukken het leven in het circus van Nell, Toby en Jasper.

Alle personages in dit boek hebben een enorme bagage. Nell, die gedwongen in het circus terecht komt en probeert om alles positief te zien. Toby, die een schuldgevoel met zich meedraagt dat zo verlammend is dat zijn leven erg donker is. En dan is er Jasper, circusdirecteur, overtuigd van zijn kunnen en dat tegen absoluut elke kost.


Een historische roman die geen glitter en glamour bevat, die traag leest en die tragedies blootlegt. Een boek dat je een inkijk geeft naar de tijd waar mensen geobsedeerd waren met ‘freaks’, met wonderen en ongewoonheden. Een verhaal over zijn en keuzes maken met een passend einde voor Nell. Dat is de magie van het circus der wonderen. 


  • Auteur(s) : Elizabeth Macneal
  • Uitgeverij: The House Of Books
  • ISBN : 9789044355024
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 400
  • Verschijningsdatum : juni 2021

0 reacties:

Een reactie posten