Een Duitse fantasie | Philippe Claudel


Een Duitse fantasie - Philippe Claudel (De Bezige Bij)


Een Duitse soldaat strompelt door een bos, gekleed in lompen en tot op het bot verkleumd. Wanneer hij licht ziet branden in een gebouw denkt hij hulp gevonden te hebben. Vele jaren later vindt een meisje, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog haar familie is verloren, onder het wandelen door het bos het dode lichaam van een verbrande soldaat. Elders wordt een ogenschijnlijk vreedzame oudere man in een hospice zeer slecht behandeld door een barse jonge vrouw. Maar wie van hen is het wreedst? 


Op ingenieuze wijze verbindt Philippe Claudel deze verhaallijnen en construeert zo een fabel over de condition humaine. Wie is slachtoffer, wie is dader?


Dit is een boek zoals ik ze graag lees. Donker, duister, wereldoorlogen en het ongelooflijke genoten dat het schrijven van Philippe Claudel heet. Voor mij is dit literatuur. Een bijzonder boek met verhalen waar een specifiek hoofdpersonage ervoor zorgt dat alle verhalen met elkaar verbonden zijn. Het is intens, beklijvend, wie of wat is fout of juist, en heel bijzonder. Een boekje met veel waarde en om te koesteren. Zeker en vast een aanrader. 


0 reacties:

Een reactie posten