Waar ik liever niet kom | Liselotte Idema


 Waar ik liever niet kom - Liselotte Idema (uitgeverij Vrijdag)


'Waar ik liever niet kom' is een zintuiglijke en innemende debuutroman die je aan het denken zet en die nog lang blijft nazinderen. Over tegenstrijdige gevoelens en het verlangen naar vertraging. 


Terwijl haar complete vrienden- en kennissenkring gaat backpacken in Azië, houdt de 28-jarige Caroline voet bij stuk: zo’n reis is niets voor haar. Wat heeft ze te zoeken aan de andere kant van de wereld, thuis in Utrecht is het leven toch goed? Maar wanneer haar relatie op de klippen loopt, boekt ze halsoverkop een enkele reis naar Bangkok. Nog even sceptisch als voorheen vertrekt ze met een grote rugzak en een stapeltje vergeelde brieven naar Thailand. Verre van zeker of ze het lef heeft om door te reizen naar het eiland waar ze eigenlijk moet zijn. Tenminste, als ze antwoorden wil op de vragen die de enveloppen in haar tas oproepen. 


Ik zag dit boek heel ontzettend veel voorbijkomen op Instagram. Vele hadden een blind date met dit boek en mijn nieuwsgierigheid was instant gewekt. Afgaande op de flaptekst wekte Caroline haar persoonlijkheid iets in mij op.


Dit is het debuut van de auteur en wat zeker vaststaat is de enorm fijne en vlotte schrijfstijl. Liselotte Idema schrijft snel, beeldend zodat ik zowaar ook mee in het vliegtuig zat of aan het strand vertoefde. Toch is dit een trage lees, eentje die dus heel vlot leest maar waar de persoonlijke groei van Caroline traag gaat.


‘Hooguit tien seconden duurt de ietwat paniekerige verkenning die abrupt eindigt als mijn warme handpalm het koude metaal voelt. Zo snel als het plotseling ontstaande opgejaagde gevoel opkwam, zo snel voel ik het weer vertrekken uit mijn lijf.’


Caroline, het hoofdpersonage, laat me qua gevoelens over haar persoon van links naar rechts stuiten. Het duurde even voor ik volledig ‘mee’ was - ook al voelde ik wel mee waarom ze eerst niet en dan toch vertrekt - maar naarmate het boek vorderde groeit ze echt enorm. Toch had ik meer pit willen zien.


Wat dit boek wel is, is echt. Het voelt - mede door de schrijfstijl - heel echt aan. De personages, de loop van het verhaal, Caroline (ondanks de frustraties hier en daar), het is echt. Zeer zeker een geslaagd debuut voor deze auteur. Ik hou haar in de gaten. 


  • Auteur(s) : Liselotte Idema
  • Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag
  • ISBN : 9789460017704
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 312
  • Verschijningsdatum : april 2021


Over de auteur:

Journalist Liselotte idema (1988) begon haar carrière bij publiekstijdschriften Libelle en Margriet en maakte vervolgens de overstap naar online media. Na een reis rond de wereld en een baan bij NU.nl, trok ze zich terug uit het razendsnelle digitale leven en schreef ze haar debuutroman Waar ik liever niet kom. Momenteel werkt ze als strateeg bij Algemeen Dagblad.


0 reacties:

Een reactie posten