Het laatste schaakspel | Gabriella Saab


 Het laatste schaakspel - Gabriella Saab (LS Amsterdam)


Auschwitz, mei 1945. Maria is drie maanden geleden ontsnapt uit het kamp en speelt nu het laatste schaakspel tegen haar allergrootste vijand.


Warschau, mei 1941. Wanneer Maria, lid van het Poolse ondergrondse verzet en een fervent schaker, door de Gestapo wordt opgepakt, gebeurt het onwerkelijke. Haar familie wordt de dood in gestuurd, maar zij wordt gespaard. De sadistische hoofdbewaker Fritzsch ontdekt dat ze goed kan schaken en gebruikt haar als tegenspeler om de andere kampbewakers te vermaken. En als hij er genoeg van heeft, zal hij haar vermoorden.


Vier slopende jaren speelt Maria letterlijk voor haar leven. Haar strategie is simpel: leven, vechten en overleven. Door de onberekenbare Fritzsch uit te dagen voor het oog van zijn superieuren, wil Maria zijn ondergang teweegbrengen. Alleen dan heeft ze een kans om te overleven en een kans op gerechtigheid…


Gisteren las ik het laatste schaakspel uit en oef, wat een goed, mooi en heftig boek is dit. Door de manier waarop de auteur haar personages neerpent krijg je meteen een connectie, het hoofdpersonage Maria kroop daardoor meteen onder mijn huid. Het is ook haar verhaal dat je leest, in het ik-perspectief afwisselend tussen Auschwitz en voor Auschwitz’. 


Gabriella Saab heeft ook het vermogen om heel beeldend gebeurtenissen op te schrijven, de gruwel van Auschwitz zet ze hierdoor - terecht - extra in de verf. De flinterdunne lijn tussen willen leven en willen sterven is bij elk hoofdstuk merkbaar. Marie schaakt voor haar leven, want ze heeft een doel. 


Het einde van het boek geeft mee dat er bepaald personages bestaan hebben en gebeurtenissen echt gebeurd zijn. Dit geeft nog extra meerwaarde aan dit boek. Ik kan het laatste schaakspel, het verhaal van Maria, warm aanbevelen. 


  • Auteur(s) : Gabriella Saab
  • Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
  • ISBN : 9789024598656
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 448
  • Verschijningsdatum : maart 2022

0 reacties:

Een reactie posten