Het huis aan de Herengracht | Jessie Burton Het huis aan de Herengracht - Jessie Burton (LS Amsterdam)


Het huis aan de Herengracht van Jessie Burton begint achttien jaar na de gebeurtenissen van Het huis aan de Gouden Bocht, op Thea Brandts achttiende verjaardag. Zij verwelkomt haar volwassenheid met open armen. Thuis is de sfeer gespannen – haar vader Otto en tante Nella maken eindeloos ruzie, de familie Brandt verkoopt hun meubels om te kunnen eten en op Thea's verjaardag, ook de dag dat haar moeder Maren stierf, dringen de geheimen uit het verleden het heden binnen. Nella is wanhopig op zoek naar een echtgenoot voor Thea om haar toekomst veilig te stellen. Wanneer ze een uitnodiging ontvangen voor het exclusiefste bal van Amsterdam, is ze dolgelukkig – misschien is het lot hen dan toch gunstig gezind? En inderdaad, het bal brengt nieuwe vooruitzichten, maar het lot van de Brandts blijft onzeker. En wanneer Nella een vreemd prikkelend gevoel in haar nek voelt, vraagt ze zich af of de miniaturist terug is... 


Dit is een tweede deel maar eigenlijk kan je het boek ook losstaand lezen. Raad ik dat aan? Dat nu niet echt. Er zit in dit boek een enkel details dat een grote rol speelt en in het eerste boek dus zijn volle betekenis krijgt. Het is toch handig als je die kennis hebt denk ik. En als het eerste deel een even vlotte lees is als dit boek zal het alvast geen straf zijn om dat even eerst te lezen.


De schrijfstijl van de auteur is heel vlot, ik vloog door het boek heen en had het heel snel uit. Jessie Burton heeft soms wel de neiging om zich in een detail te verliezen of soms iets te herhalen. Niet dat dit heel erg stoort maar het zwakt de kracht van het verhaal dat ze wil vertellen wel wat af.


Zowel de personages als het huis aan de Herengracht zijn beeldend beschreven waardoor je je echt wel in die tijd waant samen met die personages. Door deze manier van schrijven bouw je een band op met de personages en aan alles kan je lezen, en voelen, dat er nog zoveel meer schuilgaat achter hun persoonlijkheden.


Dat er dus een extra vervolg moet komen staat vast, er is in dit boek veel te weinig losgelaten en het einde is te open. Als dit toch het einde is, dan kan dit boek wat teleurstellend aanvoelen omdat er dan net niet genoeg in dit verhaal zit.


Ik heb alvast genoten om even een inkijk te hebben in dit kantelpunt van Thea en Nella en kijk uit naar de volgende fase van hun leven. 


  • Auteur(s) : Jessie Burton
  • Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
  • ISBN : 9789024586325
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 368
  • Verschijningsdatum : september 2022

0 reacties:

Een reactie posten