De storm van de echo’s | Christelle Dabos


Spiegelpassante 4 De storm van de echo’s - Christelle Dabos (LS Amsterdam)


Tot Ophelia’s grote schrik zijn de arken aan het instorten. Geen ark wordt gespaard. Babel, de Pool en zelfs Ophelia’s geliefde Anima zijn verwoest. Om een totale vernietiging te voorkomen, moeten Ophelia en Thorn – nu ze weer herenigd zijn – de dader vinden. Maar hoe doe je dat zonder te weten hoe hij of zij eruitziet? Ophelia en Thorn gaan op zoek naar de echo’s van het verleden en het heden, in de hoop het antwoord te vinden. Maar lukt dit ze voordat alle arken compleet weggevaagd zijn?


Ik las enkele weken geleden het laatste deel van de serie en ben nu pas klaar om een review te delen. Zoveel tijd had ik nodig om dit slotdeel te laten bezinken. Tijdens het lezen waren mijn gevoelens all over the place en toen ik het boek sloot was ik, eerlijk is eerlijk, vrij pissed. Euhm, dat einde?! Maar zoals elke serie dat aan zijn einde komt, en zoals elk boek dat zoveel emoties losmaakt, is even tijd om te bezinnen op zijn plaats. En hoe meer tijd er over ging, hoe meer ik deze serie en zijn einde kan appreciëren.


Het moet gezegd, deel één en twee zijn een duo en deel drie en vier zijn vooral een duo. Toch vormen ze samen een groot geheel. Net zoals bij Harry Potter zijn Ophelia en Thorn opgegroeid in de laatste twee delen en dat merk je aan alles. Aan de arken, aan de personages, aan beide hoofdpersonages, aan wat de auteur wil bereiken met de boeken,…het was die aanpassing die in het laatste boek vooral naar voren komt. Dus alle nevenpersonages zoals Ophelia’s tante, Archibald enz krijgen enkel nog een cameo. 


Wil de auteur in dit laatste deel nog veel zeggen? Ja, dat wel. Of zo voelde ik het toch aan, het is met momenten echt even verwarrend. Het bouwt de spanning toch wel enorm op. Het is veel en toch weinig. De auteur werkt een heel boek naar de einde toe en dat einde komt er dan vrij snel. Achteraf hoort het bij het geheel maar na zo lang wachten op de laatste deel was dat, in het heetst van de lees, even een domper.


Ben ik nu enkel negatief? Nee, want ik ben er - na al dat bezinken - van overtuigd dat het geheel klopt. Begin, midden, einde. Het staat je vrij om je eigen interpretatie te geven aan dit alles. Het staat je als lezer vrij om zelf invulling te geven aan het verhaal van Ophelia en Thorn. Het is aan jou, als lezer, om alles te ontdekken. Of niet te ontdekken. Hervind aan jou om samen met Ophelia en Thorn dit avontuur te beleven.


En wat nu? Wat nu na dat laatste deel? Herlezen. Want wat ik zeker weet is dat er veel is dat ik nog kan ontdekken over deze arken, deze wereld, de personages, de magie, Ophelia, Thorn,… 


  • Auteur(s) : Christelle Dabos
  • Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
  • ISBN : 9789024591817
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 576
  • Verschijningsdatum : september 2022

1 opmerking:

  1. A nudge is a step rotation of a reel chosen by the player . Revenue from gaming machines in pubs and clubs accounts for greater than half of the $4 billion in playing income collected by state governments in fiscal year 2002–03. Most machines are designed to defeat this by generating 1xbet numbers even when the machine is not being played so the player can not inform the place in the sequence they are, even when they know how the machine was programmed.

    BeantwoordenVerwijderen