Tranen in bed om Oekraïne | Rox van der Helm

 Tranen in bed om Oekraïne - Rox van der helm 


Rox van der Helm hield in de eerste fase van de oorlog in Oekraïne een dagboek bij. Over een oorlog die voor veel mensen ver weg lijkt. Op heldere wijze brengt zij de angst en verschrikkingen in beeld. Menselijk en inzichtelijk. Van der Helm sprak Oekraïense vluchtelingen en belicht diverse kanten, terwijl ze zelf worstelt met de impact van de oorlog. Hoe is het om te leven in een oorlog? En hoe werkt propaganda? Van der Helm sprak Oekraïense vluchtelingen en een Russische vrouw en belicht beide kanten van het verhaal, terwijl ze zelf worstelt met de impact van de oorlog. Hoe is het om te leven in een oorlog? Uiteindelijk werkt ze naar de vraag toe wanneer er sprake is van propaganda. Tranen in bed om Oekraïne biedt een chronologisch overzicht van de recente gebeurtenissen in Oekraïne en houdt de lezer een spiegel voor.


Voor dit boek had ik, naar mijn menig, perfecte sokken gevonden. Blauw, geel en er staat een powervrouw op. Helemaal hoe ik Rox van der Helm zie als auteur, en na het lezen van dit boek ook als persoon. (Niet dat ik dat nog niet wist hoor ;)) Nu de sokken die zijn blijkbaar ergens verdwenen maar ik wil niet langer wachten om dit boek te tonen want het is een actueel onderwerp waarvan we de vlam laaiend moeten houden. 


Vanaf de oorlog start in Oekraïne en de 50 dagen daaropvolgend geeft de auteur een blik hoe zij dat heeft ervaren. Nu, ik hou van Rox haar manier van schrijven. Of het nu humor is of pure literatuur waar ze haar pen indoopt, ik kan het allemaal enorm appreciëren. En door die schrijfstijl die ze nu in dagboekvorm hanteert, kruipt het boek onder je kleren. Ik las het zelfs twee keer, steeds in stukken, omdat ze je toont dat het helemaal geen ver van ons bed show is, dat we moeten blijven helpen waar kan, dat informatie dubbel gecheckt moet worden... en dat komt binnen. Goed! 


De auteur kent verschillende Oekraïeners en Russen en appt met die mensen om steun te bieden waar kan en om te checken of ze oké zijn, voor zover dat kan in een oorlog. Ze geeft de oorlog, die voor vele heel ver lijkt, meerdere gezichten. Dit boek is belangrijk. Dit boek was en is nodig. Buiten bewustwording is dit boek nog zoveel meer daar de opbrengst van de eerste druk naar de vluchtelingen die Rox in dit boek een gezicht geeft. Indrukwekkend, vol emoties maar ook vol hoop. Een boek dat schreeuwt om gelezen te worden en dat gelezen moet worden. 


0 reacties:

Een reactie posten