Het zwarte boek van de uren | Eva García Sáenz de Urtiri


 Het zwarte boek van de uren - Eva García Sáenz de Urtiri (AW Bruna)


Vitoria, 2022. Voormalig inspecteur Unai López de Ayala – alias Kraken – krijgt een anoniem telefoontje dat alles wat hij weet over zijn familie zal veranderen. Hij heeft een week de tijd om het legendarische Zwarte boek van de uren te vinden, een exclusief bibliografisch juweel, en dan zal zijn moeder niet sterven. Zijn moeder, die al tientallen jaren op het kerkhof rust. Hoe is dit mogelijk? Er volgt een race tegen de klok tussen Vitoria en Madrid om het belangrijkste criminele profiel van zijn leven te maken, een profiel dat het verleden voor altijd kan veranderen. 


Wat als je moeder de grootste vervalser van oude boeken aller tijden was?


Oké, dit boek. Ik denk niet dat dit boek ook maar iets van toegevoegde waarde is voor de  ongelooflijk sterke, knappe, spannende trilogie die startte met De stilte van de witte stad. Eerder het tegenovergestelde effect, namelijk dat dit boek de trilogie te niet doet. Hier slaat de auteur de bal volledig mis, al wil ik liever geloven dat het haar uitgeverij was die aandrong op nog een boek en zo misschien nog een extra graantje wilde meepikken van het succes van de trilogie. 


Het verhaal is niet zo sterk als de trilogie, de spanning, het rondstruinen bij Unai’s opa, de beeldend beschrijving van de wegen, kortom de gehele schrijfstijl lijkt helemaal anders als bij de trilogie. Ook de personages zijn allemaal gecanceld lijkt wel, waar is Unai’s dochter en vrouw, waarom doet opa zo afstandelijk, waarom word zijn broer gedegradeerd tot een enkele zin, en ook het hoofdpersonage Kraken, een personage dat iedereen feilloos in zijn hart sloot, lijkt helemaal anders te zijn. 


Dit verhaal voldoet niet aan de verwachtingen die ik had voor deze auteur én als vierde deel. Ik sloot alle personages in mijn hart, zeker Kraken, maar had door dit boek de minste connectie met alle personages. Het verhaal van Unai’s moeder voelde zelfs met momenten een beetje ‘saai’ aan terwijl het eigenlijk best een interessant gegeven is.


Dus nee, nee dit is niet het boek voor mij en hoort voor mij zeker niet bij de trilogie.


0 reacties:

Een reactie posten