De negen | Gwen Strauss


De negen - Gwen Strauss (Boekerij)


De negen is het waargebeurde verhaal van negen vrouwelijke verzetsstrijders, die zich in verschillende regio’s van Frankrijk aansluiten bij het verzet; sommigen van hen zijn dan nog maar vijftien jaar oud. De jonge vrouwen smokkelen wapens door Europa, herbergen parachutisten en zorgen voor onderduikadressen voor Joodse kinderen.

Na hun arrestatie door de Franse politie worden ze gedeporteerd naar een werkkamp in Leipzig, waar ze een hechte vriendengroep vormen. In de fabriek, waar ze gedwongen worden om onder extreme omstandigheden antitankwapens te produceren, gaan ze over tot sabotage. Een paar dagen voor het einde van de oorlog worden de vrouwen gedwongen een dodenmars te lopen, die hun einde zou betekenen. Maar totaal gebroken, uitgehongerd en uitgeput weten ze te ontsnappen.


Negen sterke, moedige verzetstrijders. Negen vrouwen die hun weg naar huis banen ten tijden van oorlog. Negen vrouwen die bij ontruiming van het kamp aan hun dodenmars beginnen met een minimum aan rantsoen in de vrieskou. Ontspannen aan de mars door zich bij tig lijken te voegen bleek de ‘ideale’ plaats om zich te verschuilen. 


De negen is geen verhaal zoals je gewend bent, het is eerder een informatief boek. Wanneer je de negen voldoende hebt leren kennen (al is dat op een vrij ‘zakelijke’ manier in het begin) zal het boek iets meer verhalend aanvoelen. Voor mij was dit zeker geen issue, de auteur geeft zoveel informatie en feiten dat het een meerwaarde is. Ook geeft het boek op een sterke manier weer dat het voor deze jonge vrouwen - en alle andere overlevende van de oorlog - niet gedaan was met overleven wanneer de oorlog ten einde was. 


Hun leven weer opbouwen, de verliezen dragen, de nachtmerries die hun teisterden,… sommigen ‘herstellen’ nooit. Wanneer dit onderwerp je interesse heeft, dan is dit boek eentje dat je moet lezen. Een boek vol informatie over deze moedige, veerkrachtige verzetsvrouwen.


  • Auteur(s) : Gwen Strauss
  • Uitgeverij: Boekerij
  • ISBN : 9789022589595
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 400
  • Verschijningsdatum : februari 2022

0 reacties:

Een reactie posten