De kruik van Pandora | Natalie Haynes

 De kruik van Pandora - Natalie Haynes (Meulenhoff)


Veel hedendaagse romans, toneelstukken en films halen hun inspiratie uit de epische poëzie en Griekse tragedies die bijna drieduizend jaar geleden voor het eerst werden verteld. In het werk van Homerus, in bijvoorbeeld de verhalen over de Trojaanse Oorlog en Jason en de Argonauten, gaat het om mannelijke helden. Vrouwen komen er meestal bekaaid vanaf. En als ze wel het onderwerp van gesprek zijn, worden ze vaak afgeschilderd als monsterlijk, wraakzuchtig of gewoon kwaadaardig. Neem Pandora, iedereen kent haar als de eerste vrouw die alle chaos en ellende in de wereld heeft losgelaten, maar in het oorspronkelijke verhaal van Hesiodus handelde zij helemaal niet uit kwade wil. Zelfs de verhalen over Medea en Phaedra zijn genuanceerder dan hervertellingen ons laten geloven.


In De kruik van Pandora herstelt Natalie Haynes het evenwicht. Als startpunt neemt ze Pandora en haar kruik (die doos kwam later pas), en in nog negen verhalen zijn, na millennia van verhalen over goden en mannen, nu eindelijk eens de stemmen te horen van Hera, Artemis, Penelope en vele andere vrouwen.


Ik weet niet hoe het in mijn jeugd geslopen is maar op de een of andere manier groeide ik samen op met al Griekse goden en godinnen. Elk boek over de Griekse mythology is, ook al ken ik de basis, altijd fijn want er is altijd wel iets dat ik nog niet wist óf ik krijg een heel andere kijk op al die goden, godinnen, halfgoden enz. 


In dit boek neemt de auteur je mee naar een tiental vrouwen en geeft ze haar kijk - en laat ons eerlijk zijn, waarschijnlijk de juiste kijk - op deze vrouwen en hoe ze (mis)beschreven zijn in de geschiedenis. De auteur neemt je vol overgave en enthousiasme mee en dat enthousiasme, die passie voor wat ze schrijft, spat van elke bladzijde af. Het is leerrijk, onderbouwd, razend interessant en heel vlot geschreven. 


Ik las dit boek in minder van 24 uur uit. Een absolute aanrader voor iedereen die iets heeft met Griekse mythology maar evengoed voor wie er helemaal niet mee heeft. Dit boek zal menig lezers interesse opwekken.


  • Auteur(s) : Natalie Haynes
  • Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029095402
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 376
  • Verschijningsdatum : mei 2022

0 reacties:

Een reactie posten