Filips ll, onmachtige koning | Geoffrey Parker


 Filips ll Onmachtige koning - Geoffrey Parker (omniboek)


‘Filips II’ van Geoffrey Parker is een unieke biografie van deze Spaanse vorst. Filips II erfde van zijn vader Karel V niet alleen een wereldrijk, maar ook enorme schulden en lichamelijke en geestelijke gebreken door zijn Habsburgse afkomst (zijn ouders waren neef en nicht). Filips bracht zijn regeerperiode vooral door achter zijn bureau, waar hij tot diep in de nacht dossiers bestudeerde en brieven schreef. Door zijn obsessie met details en neiging het heft in eigen handen te willen houden, verdronk hij in de bureaucratie van zijn rijk. ‘Filips II’ van gelauwerd historicus Geoffrey Parker is een uitmuntende biografie op basis van uniek bronnenmateriaal.


Dit boek, Filips ll, heeft mij zo geëntertaind en is elke cent waard. Ja, ik noem het entertainment want Filips ll en zijn uitspraken zijn goud waard om nog maar te zwijgen over hoe zijn hof eigenlijk over hem dacht. Ik heb meermaals met een lach op mijn gezicht gezeten. Ook het gevoel van pure verontwaardiging was mij niet vreemd tijdens deze lees. 


Natuurlijk zitten er ook alles behalve leuke momenten tussen zoals de tachtigjarige oorlog maar het is toch vooral Filips ll en zijn persoonlijkheid die centraal staan in dit dik boek. Een bom aan informatie, heerlijk. Een boek dat trouwens helemaal niet dik aanvoelt, ik had kunnen blijven lezen eigenlijk. 


Een boek vol wist-je-dat-je’s, daar zit de auteur natuurlijk ook voor iets tussen, het is niet elke auteur gegeven om boeiend en verhalend te schrijven. Geoffrey Parker slaagt daar voor mij met glans in. Ik leerde weer wat bij, ik was heel de tijd door geboeid en leerde Filips ll beter kennen. Dit boek is je lees-uren meer dan waard. 


  • Auteur(s) : Geoffrey Parker
  • Uitgeverij: Omniboek
  • ISBN : 9789401918961
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 696
  • Verschijningsdatum : juni 2022

0 reacties:

Een reactie posten