Het meisje achter het prikkeldraad | Imogen Matthews


 Het meisje achter het prikkeldraad - Imogen Matthews (Fontein)


Amersfoort, 1944. De bezetting is een dagelijkse realiteit voor de jonge geliefden Saskia en Frans, met het concentratiekamp net buiten de stad. Frans reist elke dag naar het kamp om het keukenafval op te halen. Als een gevangene hem smeekt een brief naar buiten te smokkelen, besluit Frans dat te doen, ook al brengt dat hemzelf en zijn familie in gevaar. Samen met Saskia verzamelt Frans honderden brieven van gevangenen, en brengt hij de antwoorden terug naar het kamp. Maar dan wordt Saskia opgepakt en opgesloten in Kamp Amersfoort, en Frans zoekt wanhopig naar een manier om haar te redden. Hij zal haar moeten helpen ontsnappen uit het kamp – ook al zegt iedereen dat dat onmogelijk is… 


Dat ik van dit soort boeken hou, weet iedereen. (het klinkt gek om dat te zeggen natuurlijk want het is zo een heftig onderwerp) Toch blijven ze mij verbazen want in elk boek is er wel weer iets nieuws te ontdekken zodat die onverklaarbare puzzel van gruwel én wat er allemaal gebeurd is, toch wat meer vorm krijgt. 


Wat ‘nieuw’ is aan deze, op waargebeurde feiten gebaseerde, roman is dat de auteur ook de focus legt op de personages buiten het kamp. Op de mensen die in de buurt van concentratiekampen woonden, op de mensen die kost wat kost iets hebben willen doen om anderen te helpen. Ten koste van hun eigen veiligheid, die geen oogkleppen ophadden en begrepen wat er gebeurde in deze kampen. 


Het is enorm vlot geschreven en naarmate het verhaal verder gaat, krijgen de personages meer en meer een duidelijk karakter. De auteur brengt dankzij haar schrijfstijl deze personages tot leven. Imogen Matthews slaagt erin om een plaats, een kamp, dat niet zo bekend was weer een bestaan te geven zodat ook dat deel, zodat ook al die mensen, een gezicht krijgen en niet vergeten worden. Ik zeg het ook deze keer weer, elk boek ivm WOll is belangrijk en schreeuwt om gelezen te worden.


0 reacties:

Een reactie posten