Zoals het leven komt | Michelle Visser

 Zoals het leven komt - Michelle Visser (Boekerij)


Als een vrouw hoort dat ze niet het biologische kind van haar ouders is, komt ze op het spoor van een verzwegen familiegeschiedenis.


Enschede, 1939. Als de oorlog uitbreekt, verandert alles voor het jonge kruideniersechtpaar Herman en Anna. Anna’s jongste broertje komt om bij een bombardement; haar andere broer is betrokken bij de Stork-staking tegen de Arbeitseinsatz, die bloedig wordt neergeslagen; de Joodse buren verdwijnen. Dan wordt Herman opgepakt en afgevoerd om te werken in Duitsland. Anna krijgt geen bericht meer van hem en ze gaat ervan uit dat hij dood is. In de kortstondige euforie van de bevrijdingsdagen raakt ze zwanger van een Canadese militair en er wordt een dochtertje geboren.


Ruim zestig jaar later komt de gepensioneerde onderwijzeres Marlies erachter dat ze niet het biologische kind van haar ouders is. Geschokt gaat ze op onderzoek uit, en ze komt op het spoor van een verzwegen familiegeschiedenis, die haar uiteindelijk naar Australië brengt. Daar komt ze veel te weten over het zware bestaan van de naoorlogse Nederlandse emigranten. Maar zitten haar bloedverwanten wel op haar komst te wachten – als ze tenminste nog in leven zijn?


Historische romans zijn boeken waar ik steeds naar grijp. Deze auteur staat bij mij bekend om haar historisch roman, Eline, een boek dat ik moeiteloos en geboeid in een adem uitlas. Ik was dan ook heel benieuwd of deze auteur mij nog een keertje zo een boek kon intrekken.


Michelle Visser heeft een vlotte schrijfstijl die helemaal niet moeilijk te volgen is. Zo een schrijfstijl kan al snel eens wat saaier aanvoelen ware het niet dat de auteur een heel boeiend en emotioneel verhaal te vertellen heeft. 


Dit is veel meer dan alleen een roman over oorlog. De auteur stopt niet wanneer de oorlog voorbij is. Dit gaat veel verder dan dat. Marlies zoekt uit waarom Anna moet doen wat ze doet. Dit boek gaat vooral over de gevolgen die mensen hebben moeten dragen na de oorlog.


Wederom een heel mooie roman met niet alleen een mooi, emotioneel verhaal maar ook een verhaal met een spanningsboog waar je zowel in concentratiekampen beland als in naoorlogse jaren. Waar de personages Marlies en Anna een plekje in je hart zullen veroveren. 


  • Auteur(s) : Michelle Visser
  • Uitgeverij: Boekerij
  • ISBN : 9789022593431
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 416
  • Verschijningsdatum : september 2021


Michelle Visser in de pers:

  • ‘Een must-read voor iedere liefhebber van historisch proza.’ NBD Biblion
  • ‘Een heerlijke historische roman, die de aandacht van de lezer direct weet te pakken.’ Nederlands Dagblad
  • ‘Een mooie roman met bijzondere thema’s om heerlijk in te verdwalen en om echt van te genieten.’ Hebban.nl

0 reacties:

Een reactie posten