Vorstelijke personages | Hilary Mantel

 Vorstelijke personages - Hilary Mantel (Meridiaan boeken)


Toen Hilary Mantel in 1987 voor het eerst in de London Review of Books publiceerde, schreef ze aan de hoofdredacteur: “ik heb geen enkele scholding als recensent, dus ik zal noodgedwongen eerder fris van lever dan academisch verantwoord schrijven.” 

Deze bloemlezing van recensies, essays en persoonlijke herinneringen uit de dertig jaar die zouden volgen, laten zien hoe het verder ging.


De onderwerpen beslaan een breed spectrum: Robespierre en Danton, het Hite-rapport, de moord op James Bulger, de maagd Maria, maar ze schrijft ook over popicoon Madonna en geeft een briljant exposé van Helen Duncan, de laatste Britse heks. Er zijn essays over Jane Boleyn. Charles Brandon en Margaret Pole, die blijk geven van Mantels verbluffende inzicht in de denkwerekd van de Tudors. Haar befaamde lezing Vorstelijke personages die een mediastorm veroorzaakte, onderzoekt de rol van vrouwen – bijvoorbeeld Kate Middleton - in de koninklijke familie.

Deze bundel bevat ook enkele van haar LRB-dagboeken, over haar eerste kennismaking met haar stierfvader en de confrontatie met de sterke man uit circus. 


Vorstelijke personages en andere geschriften is verrukkelijk oneerbiedig, leerzaam en scherpzinnig, vaak onbedaarlijk grappig, maar bovenal een onweerstaanbare verzameling stukken van een van onze grootste levende schrijvers. 


Persoonlijke note:

My dear readers,


It is my great pleasure to offer a selection of 20 pieces, chosen from almost 30 years of contributions to The Londen Review of Books.

Here you will meet saints and sinners, streetfighting women and artists of starvation; plus a modern witch, Madonna and the Duchess of Cambridge. 

These writings are political but also deeply personal - they come from both heart and head. I hope they will interest + entertain you, and that you will be drawn into my efforts to understand the world.

As I say in my essay about royalty: “A happy ending is ours to write”. 


Hilary Mantel


Ik hou van deze auteur. Elk boek dat ik al las is een feest van begin tot einde. Ben ik dan bevooroordeeld? Toch wel een beetje. Niemand kan zo kundig en vertellend, boeiend schrijven over de geschiedenis/onderwerpen/personen die haar interesse heeft, als Hilary Mantel. 


Een boek lezen van deze auteur is even helemaal in een ander stukje van de wereld zijn, een andere tijd en nog zoveel meer. 

Vorstelijke personages van Hilary Mantel is daardoor dus ook puur ontspanning. Essays, reviews, dagboek fragmenten, een heel compleet boek. 


Er is iets aan de schrijfstijl van Mantel waardoor alles dat ze schrijft heel vlot leest en als een leuke les aanvoelt. Betogend, passioneel, duidelijk en je gaat nadenken, of herkenning vinden. Als je een fan bent van haar boeken, dan kan dit boek niet achterwege blijven en is lezen de boodschap. 


Geniet van deze London Books of reviews met de charme en humor van Mantel en niet te vergeten de ongelooflijke kennis die ze al schrijvend tentoonstelt. 


  • Auteur(s) : Hilary Mantel
  • Uitgeverij: Meridiaan Uitgevers
  • ISBN : 9789493169470
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 420
  • Verschijningsdatum : september 2021


In de pers:

  • Een essay van Mantel neemt je mee van de Kinderkruistocht van 1212 naar de supermarkt in Liverpool waar een peuter wordt meegelokt met dodelijke afloop. Speelt de auteur een spelletje met ons? Mag zulke betovering wel? – The New York Times0 reacties:

Een reactie posten