Het troostboek | Matt Haig


 Het troostboek - Matt Haig (Lebowski)


'Het is een vreemde paradox dat je de beste, meest troostrijke levenslessen leert als je diepongelukkig bent. Maar ja, we denken het meest aan eten als we vergaan van de honger en het meest aan een reddingsboot als we overboord zijn geslagen.'


Het troostboek is een verzameling overdenkingen, herinneringen en lijstjes, die Matt Haig voor zichzelf schreef als houvast in moeilijke tijden, en nu deelt met de wereld. Samen met betekenisvolle verhalen van bekenden en onbekenden uit de geschiedenis, vieren de bespiegelingen het rommelige wonder dat het leven heet. Matt Haig herinnert je eraan dat je niet alleen bent als het bestaan soms zwaar voelt, en dat er altijd hoop is, zelfs als die ver weg lijkt. Het troostboek: comfortfood in boekvorm.


Dit boek. Hoe leg ik nu het beste uit hoe ik me voel over dit boek? Ik probeer het door te zeggen dat dit boek een en al herkenning is. Alle overdenkingen van de auteur in verband met depressie, ik kerken dit. Alle kleine gelukskes, ik herken ze nu ook al enige tijd. Alle lijstjes met films, boeken of muziek, de zijn welkom en gelijk heeft hij om ze aan jou als lezer mee te geven zodat ook jij ze kan ontdekken.


Het liefst had ik gewoon alles gemarkeerd of op elke pagina een post-it geplakt. Soms wou ik zelfs een stukje doorsturen naar vrienden en familie om te laten weten ‘kijk, zo voelt het.’

Wat Matt Haig doet met dit troostboek is in ‘mensentaal’ uitleggen hoe donker alles kan voelen. Hij verwoordde die chaos aan gedachten, en zegt misschien het belangrijkste van alles: op een dag, op een dag gaat het weer beter voelen.


Dit boek is, zoals menig recensent dat zo mooi kan uitdrukken, een warm deken dat over je valt en bij je zal blijven wanneer dat andere deken, dat donkere en zware deken, over je heen wil vallen. Dit boek is niet gebonden aan tijd, het is een houvast in moeilijke momenten, het troost echt, het is puur goud.


  • Auteur(s) : Matt Haig
  • Uitgeverij: Lebowski
  • ISBN : 9789048861927
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 240
  • Verschijningsdatum : november 2021

0 reacties:

Een reactie posten