Antwerpen | Michael Pye

 Antwerpen, de gloriejaren - Michael Pye (de bezige Bij)


De stad die Antwerpen ooit geweest is, is vandaag de dag haast onherkenbaar. Verwoest door de vlammen en bombardementen van de wereldoorlogen is haar geschiedenis goed verstopt achter een façade van herbouwde monumenten. Toch was de havenstad ooit het middelpunt van de wereld. 


Als handelscentrum kende Antwerpen in de zestiende eeuw geen evenbeeld, en haar rijkdom en weelde leken ongeëvenaard. De stad van Plantijn en Brueghel stond bol van de bedrijvigheid. Bezoekers kwamen met hun koopwaar uit alle uithoeken van de wereld naar de stad waar de geldhandel floreerde. 

Tegelijkertijd kende Antwerpen ook een schaduwkant: rellen, muiterijen en de inquisitie, die als een donkere wolk boven de joodse en protestante inwoners hing, lieten de uitzonderlijke welvaart van korte duur zijn. Desalniettemin blijkt de invloed van Antwerpen blijvend. 


Met Antwerpen ontsluit bestsellerauteur Michael Pye het verhaal van een stad die tegen alle verwachtingen in opkwam als het kloppend hart van de zestiende eeuw, en in korte tijd de wereld wist te veranderen. Eén ding is volgens Pye zeker: zonder de Antwerpse geschiedenis zou vandaag niets hetzelfde zijn.Wie heeft er nog niet van Antwerpen en zijn rijke geschiedenis gehoord? Afkomstig van de provincie Antwerpen ben ik nog steeds verbaasd over hoe groots Antwerpen wel niet was in die gloriejaren. En niemand beter dan Michael Pye kan jou als lezer boeiend geschreven vertellen over deze gloriejaren.


Met dit boek, die een schitterende hardcover heeft en vergezeld is met binnenin illustraties, neemt de auteur Michael Pye je mee in de jaren waar Antwerpen het centrum van de hele wereld leek te zijn/was. Een centrum dat bruised van levendigheid, van al wat goed en slecht was, iedereen word gehoord in dit boek.


Als je dit boek leest ga je snel merken dat dit niet zomaar een zoveelste, ietwat saaie geschiedenisles is, dit is een boeiende en leuke geschiedenisles die zeker leesbaar is die volledig gewijd is aan Antwerpen zoals kunst, ziekte en gezondheid, werk, etc. De stad is waar dit boek om draait, Antwerpen, en alle inwoners en bekende inwoners, passanten hebben een bijrol.


Als ik een minpuntje moet benoemen dan is dat het boek qua structuur wat vlotheid mist, al is zo een grote wereldstad als Antwerpen soms vervuld van chaos dus mag dat in het boek ook wel wat. 


  • Auteur(s) : Michael Pye
  • Uitgeverij: Bezige Bij, Uitgeverij De
  • ISBN : 9789403134215
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 400
  • Verschijningsdatum : augustus 20210 reacties:

Een reactie posten