De reis van haar leven | Ruth Kornberger


 De reis van haar leven - Ruth Kornberger (AW Bruna)


Amsterdam, rond het einde van de 17e eeuw. Een kunstenares en botanicus, een alleenstaande moeder van twee dochters… reist de wereld rond voor haar onderzoek naar insecten. Onwaarschijnlijk? Ja. Onmogelijk? Nee!


Als onderzoekster brak ze met alle conventies. Als kunstenares toonde ze ons een nieuwe wereld. Dit is haar verhaal. 


Nederland, eind 17e eeuw: Om te ontsnappen aan de beklemming van haar ongelukkige huwelijk probeert de Duitse schilderes en natuuronderzoeker Maria Sibylla Merian opnieuw te beginnen in Amsterdam. Haar grote droom is om hier vandaan een oversteek te maken naar het verre Suriname. Daar wil ze de fascinerende diversiteit aan vlinders in het tropisch regenwoud bestuderen. Haar start in de grote stad is echter hobbelig. De verwachte schilderstudenten blijven weg, en ze vindt geen geldschieters voor haar reis. Maar Maria geeft niet op… 


Ontdek deze meeslepende roman over een inspirerende en moedige vrouw: Maria Sibylla Merian (1647-1717). Bekend om haar onderzoek van bloemen, vlinders en insecten, die ze op schitterende manier tekende. Een sterke vrouw wiens durf geen grenzen kende en wie haar tijd ver vooruit was.


Meteen betoverd door een prachtige cover en een sterke titel. Na het lezen van de flaptekst wist ik dat ik dit boek zou lezen. Ik was heel benieuwd op het verhaal te lezen van deze baanbrekende vrouw, van deze kunstenares die onderzoek deed naar bloemen, vlinders, insecten.


Dit boek verteld het verhaal van deze vrouw, 

Geen standaard biografie maar haar verhaal in een roman gegoten. De schrijfstijl is vlot maar soms - naar mijn smaak - niet krachtig genoeg. Naar wat ik las en begrepen heb is Maria een ongelooflijk sterke vrouw die ver vooruit is op de tijd van toen. Graag had ik die passie iets meer willen voelen.


Mogelijkheden lijken in dit boek met momenten een fluitje van een cent, haar karakter en sterke wil om te bekomen wat haar toehoort, lijkt soms dus wat te vlak. Een boek om zeker op te pakken maar niet zo pakkend en krachtig  als je zou verwachten van een boek over deze unieke vrouw.


  • Auteur(s) : Ruth Kornberger
  • Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
  • ISBN : 9789400513884
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 512
  • Verschijningsdatum : september 2021

0 reacties:

Een reactie posten