Matrix | Lauren Groff

 Matrix - Lauren Groff (Signatuur)


De zeventienjarige Marie de France wordt weggestuurd van het hof van Eleonora van Aquitanië omdat ze te ruw en te grof is voor het huwelijk of het hoofse leven. Tegen haar zin in reist ze af naar Engeland, waar ze aangesteld wordt als priores van een vervallen abdij. Bij aankomst is Marie geschokt door de toestand van de nonnen, die honger lijden en een zwakke gezondheid hebben, maar gaandeweg vindt ze haar plaats in het dagelijks leven van het collectief. Haar verlangen naar haar familie, haar vaderland en haar jeugdige passies maken plaats voor iets nieuws: een onvoorwaardelijke toewijding aan de zusters en een stellige overtuiging van haar goddelijke visioenen. Marie, geboren in een familie van vrouwelijke strijders en kruisvaarders, is vastberaden om een nieuwe koers in te slaan met de vrouwen die ze nu leidt en beschermt. Maar is haar nieuw gevonden geloof sterk genoeg in een wereld die zo snel op beangstigende wijze verandert, een wereld die geen plaats lijkt te hebben voor mensen als Marie?


De cover en ik, het was liefde op het eerste gezicht. Ik hoefde zelfs niet te weten over wat dit boek ging, de cover was voldoende voor mij. Gelukkig was ik meteen geboeid door dit verhaal. Vanaf de eerste pagina’s wist ik dat ik van dit boek zou houden en dat dankzij de schrijfstijl van Lauren Groff. Ze schrijft zo beeldend, met zoveel precisie en details. 


Het verhaal van Marie begint traag, de auteur neemt haar tijd om de reis die Marie letterlijk en figuurlijk maakt te beschrijven. Het tempo ligt traag maar dat is echt helemaal oké voor dit verhaal en omdat het zo vlot geschreven is. In een latere fase van Marie’s leven gaat het boek iets sneller.


Dit boek gaat over vrouwen, sterke vrouwen, knappe vrouwen, vrouwen die op vrouwen vallen en dat allemaal in een middeleeuwse tijd. Het is een mooi verhaal, een boeiend verhaal geschreven op een manier waardoor je dit boek gaat koesteren.


Dit boek is veel en vol. Het is lust. Het is goed versus slecht en het is macht. Lauren Groff schreef een must-read roman met Matrix. 


  • Auteur(s) : Lauren Groff
  • Uitgeverij: Bezige Bij, Uitgeverij De
  • ISBN : 9789403107011
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 304
  • Verschijningsdatum : september 2021

0 reacties:

Een reactie posten