Een kleine cultuurgeschiedenis over de (grote) neus | Caro Verbeek

 Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus - Caro


Verbeek 


In Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus neemt Caro Verbeek de lezer mee op een reis langs opvallende neuzen in de westerse kunst en cultuur. Van Michelangelo, Rembrandt en Gogol tot Barbie, Barbra Streisand en #sideprofileselfie. Verbeek laat zien hoezeer ons esthetische oordeel afhangt van culturele omstandigheden waarvan we ons vaak nauwelijks bewust zijn. Maar bovenal is het een lofzang op de neus, in al zijn vormen en afmetingen. Als student kunstgeschiedenis kwam Caro Verbeek in aanraking met een enorme variëteit aan prachtige neuzen: groot en klein, recht en gebogen, plat en puntig. In veel portretten bleken markante exemplaren nog eens extra te zijn aangezet door de kunstenaar. Hoewel het hedendaagse schoonheidsideaal anders doet vermoeden, werd een grote neus in het verleden gezien als een indicator van intellect, moed, karakter en status. Zo werd het dodenmasker van Dante gemanipuleerd om hem een echte ‘dichtersneus’ te geven, was de beeltenis van Cleopatra’s adelaarsneus een politieke strategie en schreef de renaissancedichter Annibale Caro zelfs het lofdicht Nasea over de aanzienlijke neus.


Die titel, die cover, zelfs als je helemaal niets hebt met boeken zal dit boek je aandacht trekken. Want lees je dat nu goed? Een boek over neuzen? Gewoon over neuzen? Jazeker, en het is een van de leukste boeken die ik al las dit jaar. 


Ik vond dit boek zo interessant om te lezen. Wat een ontdekkingen deed ik allemaal. Hoe iemands karakter bepaald werd door de vorm van de neus, hoe een schoonheidsideaal bepaald is door de neus. De auteur neemt je mee, helemaal terug in de tijd naar anno 2021, hoe mensen dachten en denken over de neus. 


Van Michelangelo, Rembrandt en Gogol tot Barbie, Barbra Streisand en #sideprofileselfie zoals de flap je zegt, de auteur overloopt het hele lijstje en dat doet ze op zo een leuke manier. Ik ben - zoals je wel merkt - zo enthousiast over dit boek en da manier waarop de auteur dit geschreven heeft.


Vroeger was een groot exemplaar een ‘garantie’ voor slim zijn, begaafd, getalenteerd, groots. Deze tijdens is een grote neus dat eerder niet. De conclusie is dat dit boek echt super boeiend is, ontspannend, leerrijk en zo leuk om te lezen. Echt wel een tip hoor. 


  • Auteur(s) : Caro Verbeek
  • Uitgeverij: Atlas Contact
  • ISBN : 9789045044996
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 232
  • Verschijningsdatum : november 2021

0 reacties:

Een reactie posten