Harlem Shuffle | Colson Whitehead

 Harlem shuffle - Colson Whitehead (Atlas Contact)


De onderwereld van Harlem in de jaren ’60 frustreert de ambities van een (deels) keurige meubelverkoper in dit verhaal vol roofovervallen, afpersing en zwendel, gesitueerd in een roerig New York.


‘Harlem Shuffle’ van Colson Whitehead gaat over Ray Carney, een beschaafde meubelverkoper die voor zijn klanten en buren in 125th Street een fatsoenlijk leven probeert te leiden. Zijn vrouw is in verwachting van hun tweede kind, en ook al wonen ze in een krap appartement te dicht bij het metrospoor: hij heeft veel bereikt, hij is tevreden. Wat weinig mensen weten, is dat Ray afkomstig is uit een geslacht van bendeleden en boeven, en dat zijn brave burgermansbestaan barsten begint te vertonen. Barsten die steeds groter worden dankzij zijn louche, onfortuinlijke neef Freddie, die dankbaar gebruikmaakt van Rays keurige façade – en hem ondertussen steeds dieper de Harlemse onderwereld in sleurt. Terwijl Ray worstelt met zijn dubbelleven begint hij steeds duidelijker in te zien wie de touwtjes in handen heeft in Harlem. Lukt het Ray om hier zonder kleerscheuren uit te komen – om zijn neef te redden, zijn deel van de winst te pakken en tegelijkertijd zijn reputatie hoog te houden?


Naar goede gewoonte een cover waardoor je meteen kan zeggen dat het boek tot de auteur Colson whitehead behoort. Dankzij die covers roept het meteen een sfeer in je op die zo samenhangt met het schrijven van deze auteur. 


Toen ik begon in dit boek, wou ik enkel een paar hoofdstukken lezen om de ‘vibe’ van het boek op te pikken. Ik las het boek dezelfde dag nog uit. Wat kan deze auteur vertellend schrijven. Colson whitehead heeft met dit boek wel een iets ander boek geschreven dan ik gewoon ben. Het is iets langdradiger en minder scherp. 


Let op, je krijgt een perfect plaatje van hoe Harlem in die tijd geweest is en de boodschap die de auteur wil brengen is duidelijk (verschil tussen rassen en reacties erop dmv geweld etc.) maar er miste die specifieke diepte en scherpte die ik gewoon ben van deze auteur. 


Is het een slecht boek? Helemaal niet, deze auteur blijft toveren met woorden, enkel is Harlem Shuffle minder, of anders, dan wat je zou verwachten. 


  • Auteur(s) : Colson Whitehead
  • Uitgeverij: Atlas Contact
  • ISBN : 9789025471194
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 400
  • Verschijningsdatum : september 2021

0 reacties:

Een reactie posten