Dita | Dita Kraus

 Dita - Dita Kraus (Boekerij)


Dita Kraus werd in 1929 in Praag geboren, in een Joods gezin, en doorstond de turbulentste en moeilijkste jaren van de twintigste eeuw. In Dita beschrijft ze haar ongelooflijk moedige leven, dat getekend werd door de Tweede Wereld­oorlog.


Haar verhaal begint voor de oorlog, met haar kindertijd. Tijdens de bezetting door de nazi’s werden zij en haar familie naar het getto Theresienstadt gestuurd. Vervolgens belandde ze in Auschwitz en Bergen-Belsen. Dita beschrijft de zwa­re omstandigheden in deze concentratiekampen en haar rol als bibliothecaresse van de kostbare boeken die de gevangenen langs de bewakers wisten te smokke­len. Ook vertelt ze over haar leven na de Tweede Wereldoorlog, over haar huwe­lijk met Otto B. Kraus, die ook de Holocaust overleefde, over haar nieuwe leven in Israël en de vreugde en het verdriet van het moederschap.


Ik denk dat het grootste deel van lezers het verhaal van Dita wel kent door het boek de bibliothecaresse van Auschwitz. In de boek hoor je Dita zelf aan het woord en dit boek is veel meer en gaat veel verder dan het gekende deel van haar leven.


De oorlog was niet voorbij voor de meesten na de bevrijding want hoe bouw je weer je leven op als je al die gruwel hebt meegemaakt en al die gruwelijkheden hebt zien gebeuren. Daarom is dit boek zeker een meerwaarde want het leed van de oorlog kan nog generaties verder door gedragen worden.


Dita is een dame met veerkracht en de kracht om haar verhaal luid en duidelijk, maar vooral eerlijk te delen omdat - en ja dat bestaat de dag van vandaag nog - er veel ongelovige of doven waren voor de gruwel van die oorlog, de holocaust en hoe moeilijk het was op weer een normaal leven op de bouwen.


In Dita laat Dita Kraus haar stem en persoonlijkheid horen. Je voelt ook dat sommige delen wat vlak zijn, al denk ik dat dat komt omdat een mens gewoon vlak en koud gaat worden na zo iets meegemaakt te hebben.


Deze boeken zijn belangrijk en zullen dat altijd blijven. Deze boeken lees je uit respect voor deze mensen en wat zij meemaakten en om jezelf te iets te leren over de zwartste periode uit onze hele geschiedenis.  


  • Auteur(s) : Dita Kraus
  • Uitgeverij: Boekerij
  • ISBN : 9789022593233
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 432
  • Verschijningsdatum : september 2021


In de pers:

  • ‘Dat ik Dita Kraus heb leren kennen is een van de belangrijkste dingen die gebeurd zijn in mijn leven.’ Antonio Iturbe, auteur van de bestseller De bibliothecaresse van Auschwitz
  • ‘Dita’s veerkracht maakt Dita tot een inspirerend boek, ondanks alle verschrikkingen. Onvergetelijk. Een must-read.’ The Sunday Times
  • ‘Aangrijpend.’ Mail Online

0 reacties:

Een reactie posten