De fabriek van klootzakken | Chris Kraus


 De fabriek van klootzakken - Kris Kraus (Signatuur)


Een indrukwekkende pageturner over twee broers en de zwarte bladzijden in de Duitse geschiedenis. Voor de liefhebbers van Jonathan Littells De Welwillenden.


De broers Hub en Koja Solm groeien op tijdens de Russische Revolutie. Wanneer de nazi’s aan de macht komen, begint hun turbulente carrière bij de SS. Daarna worden ze spion voor de jonge Bondsrepubliek. Door hun ingewikkelde relatie met Ev, die als kind in hun gezin wordt opgenomen en voor wie beide broers gevoelens hebben, komen ze tegenover elkaar te staan. 


In dit wervelende en met ironie geschreven verhaal vertelt Kraus over het verval van moraliteit en de fabriek die oorlog heet en die van gewone mensen klootzakken maakt.


Ik kan kort en krachtig zijn over dit boek. Dit boek is niet alleen groots ik zijn omvang, dit boek telt ruim +800 pagina’s, maar is groots in zijn verhaal en in zijn schrijven.


Ik heb dit boek met zoveel bewondering gelezen. Bewondering voor de manier waarop de auteur dit boek heeft geschreven. Hoe de auteur een verhaal verteld van hoe mensen de grootste klootzakken kunnen worden én blijven.


Hoe de auteur erin geslaagd is om zulke onsympathieke maar boeiende personages neer te pennen is iets om ontzag voor te hebben en is groots. Wat is moraal, alle opportuniteiten grijpen en opoffering van een ander om eigen vel te redden, waar ligt de grens en hebben sommige mensen wel een grens.


Er moet ongelooflijk veel werk gekropen zijn in dit boek en dat merk je aan alles en het loont. Koja verteld zijn verhaal, dit boek heeft meerdere lagen en is indrukwekkend. Hoe mensen ‘rollen’ in een situatie. Zoals de auteur het zelf zegt: ‘Het duivelse wordt door mensen gedaan, niet door duivels.’


  • Auteur(s) : Chris Kraus
  • Uitgeverij: Signatuur
  • ISBN : 9789056726690
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 864
  • Verschijningsdatum : september 2021

0 reacties:

Een reactie posten