Een soort eelt | Rinske Bouwman


 Een soort eelt - Rinske Bouwman (Uitgeverij Orlando)


De Nederlandse Sarlag is opgegroeid in Mongolië en keert als studente terug naar Utrecht. Op zoek naar een bijbaantje solliciteert ze bij een grote supermarkt. Daar wordt haar verteld dat ze op de koel-vriesafdeling kan gaan werken: ze is toch al gewend aan de kou. 


Tijdens de lange dagen op haar werk boetseert ze half gesmolten vriesproducten tot vleesbeeldjes en houdt ze zichzelf rustig door haar favoriete feiten op te noemen. Het is duidelijk dat ze een groot verdriet met zich meedraagt maar vooral veel talent heeft om dat uit de weg te gaan.


Heel bijzondere leeservaring. Zo eentje waarvan ik niet goed weet hoe ik het nu moet beschrijven en dat zijn echt de beste verhalen. 


Een verhaal waar je leert dat rouw een deel van je zijn kan worden, dat rouw je een stuk gaat vormen, het kronkelt in je zijn en kronkelt om je heen. Hoe het je eigenlijk nooit meer loslaat maar moet dat ook, dat rouw je loslaat? Nee denk ik dan.


De verschillende culturen zijn ook duidelijk merkbaar en de auteur verweeft het heel mooi doorheen het verhaal. De westerse nuchtere - soms ontnuchterende - houding en de vertelling van haar vader in haar geboorteland waar er veel meer ruimte is voor ander ervaringen.


Trauma en/of rouw moeten niet alleen maar negatieve gevolgen hebben. Geluk, verdriet, ze wandelen, soms zelfs wondermooi, hand in hand en dat is hoe ik dit boek ervaren heb. Dit is hoe ik dit boek gelezen heb. Dat is ook het mooie aan dit boek, elke lezer gaat een heel andere ervaring en interpretatie hebben valt dit verhaal. 


Auteur(s):Rinske Bouwman

Uitgeverij:Uitgeverij Orlando

Aantal bladzijden: 190

Taal: Nederlands

Productcode (EAN): 9789083335704

Verschijningsdatum: 18/01/2024

Uitvoering: Paperback

0 reacties:

Een reactie posten