Bloedlijn | Simone van der Vlugt


 Bloedlijn - Simone van der Vlugt (Ambo|Anthos)


Wanneer Alkmaar voor de zoveelste keer wordt aangevallen probeert Katelijne haar brouwerij koste wat kost te beschermen tegen het brute geweld van de West-Friezen. Ze hoopt dat haar geheime liefde, koning Willem II, kan helpen door Alkmaar stadsrechten te schenken. Ze ziet zich echter voor een heel ander probleem gesteld wanneer ze van hem in verwachting blijkt te zijn…


Koning Willem is verwikkeld in een machtsstrijd en hij doet er alles aan om de West-Friezen aan zich te onderwerpen. Ondertussen wordt hij vader van twee zoons: de wettige Floris en de bastaard Alard.


Na Willems dood voelt Floris zich verplicht het werk van zijn vader af te maken, en snakt Alard naar erkenning van de grafelijke familie. Floris’ tante, Aleid van Holland, wendt intussen al haar macht aan om de levens van de jongemannen strikt gescheiden te houden. Als zij door het noodlot toch samengebracht worden, bundelen ze hun krachten om de strijd met hun vijanden aan te gaan en de familie-eer te redden.


Als je een historisch boek zoekt dat je kan induiken en waar je de sfeer kan opsnuiven - en zelfs kan ruiken - van die tijd, de mensen wil leren kennen die toen leefden en dat allemaal gewikkeld in een mooi verhaal en geschreven in een fijne, vlotte stijl dan is deze auteur toch steeds weer het antwoord.


Mij staat voor dat ik eerder een roman gelezen heb over Willem ll maar dan vanuit Elisabeth haar standpunt of misschien lag dit stukje geschiedenis nog best vers in mijn geheugen, maar ik ‘herkende’ veel en het was fijn om terug te keren naar die tijd, naar die mensen maar dan via deze bloedlijn. 


De auteur zorgt er voor dat je, dankzij een vlotte pen, meteen in de juiste sfeer bent, meteen de juiste setting voor ogen hebt om dit verhaal dan ook moeiteloos te volgen. 4 personages, elk met een eigen achtergrond en uit verschillende lagen qua klasse maar toch met elkaar verbonden, delen afwisselend hun perspectief. 


Simonne van der Vlugt laat je - in verschillende delen - meegenieten van alle emoties die de personages hebben, alle problemen waar ze tegenop moeten boksen, hoe ze doorheen de jaren opgroeien en hoe ze liefde en verlies kennen.


Kortom, een heel fijne historische roman die me moeiteloos meesleurde naar de middeleeuwen en me weer eens aan het Google’n kreeg. Perfecte lees.


Auteur(s):Simone van der Vlugt

Uitgeverij:Ambo|Anthos

Aantal bladzijden: 456

Taal: Nederlands

Productcode (EAN):

9789026356377

Verschijningsdatum: 6/02/2024

Uitvoering: Hardcover

0 reacties:

Een reactie posten