Beneden in het dal | Paolo Cognetti


 Beneden in het dal - Paolo Cognetti (De Bezige Bij)


Fredo en Luigi zijn broers, opgegroeid in Valsesia, een bergdal in Noord-Italië. Ze lijken op elkaar maar zijn toch heel verschillend, net als de boompjes die hun vader voor hen heeft geplant toen ze jong waren. Voor Fredo een spar: sterk, solide en schaduwrijk. Voor Luigi een lariks: een boom die snakt naar de zon en meebuigt met de wind.


De uit Milaan afkomstige Elisabetta, die in haar jeugd de zomers deels in Valsesia doorbracht, laat op haar eenentwintigste Milaan achter zich en verkast definitief naar het dal. Ze begint een relatie met Luigi, inmiddels boswachter, en is in verwachting van hun dochtertje. Fredo heeft het dal verlaten en is naar Canada verhuisd, waar hij houthakker is geworden. Zijn terugkeer naar Italië heeft alles te maken met de dood van hun vader en met diens lege, oude huis, ver weg van alles. En ook met een afrekening, en met een uiterste poging om het verleden onder ogen te komen.


Er is een nieuwe Cognetti en iedereen weet ondertussen dat ik en deze auteur niet echt klikken. En toch… toch moet, want het is echt een drang (hoe noem je het anders), ik meteen dat boek hebben en lezen. De covers trekken mij ook echt elke keer zonder problemen over de schreef. 


Deze keer is het echter raak. Deze keer kan ik die prachtige cover koppelen aan het verhaal dat ik gelezen heb. Meteen geïntrigeerd door het begin van dit verhaal, stapte ik zonder moeite mee doorheen het dal. Een feit dat dit als een novelle aanvoelt en dus geen dipjes kende en elk woord het gewicht droeg dat het moest dragen, maakt dat ik genoot en misschien eindelijk zag wat iedereen ziet bij een boek van deze auteur.


Eindelijk voelde ik de menselijkheid, het leven, tweestrijd, de natuur en kon ik misschien zelfs ruiken wat er beschreven stond qua natuur. Of misschien voel ik helemaal iets anders bij dit verhaal dan de bedoeling is, geen idee maar dat is dan meteen een sterkte voor een boek.


De juiste conclusie is dat deze auteur steeds tig emoties bij mij losmaakt. En deze keer zijn ze fijn.


Auteur(s):Paolo Cognetti

Uitgeverij:De Bezige Bij

Aantal bladzijden: 144

Taal: Nederlands

Productcode (EAN): 9789403131528

Verschijningsdatum: 27/02/2024

Uitvoering: Hardcover

0 reacties:

Een reactie posten