De man die weg moest | Frances Sanders


 De man die weg moest - Frances Sanders (Atlas Contact)


Jacob Dirkmaat, een eenvoudige koopman uit Noord-Holland, had het geluk niet aan zijn zijde. Na de zware crisisjaren drijven handel en liefde hem naar Wenen. Eindelijk breken gouden tijden aan. Maar het opkomend nazisme verandert de stad in een grimmige arena. Pas als het te laat is, ontdekt Jacob dat hij de speelbal is van de nieuwe autoriteiten. In 1943 wordt hij, na een vonnis van een nazi-rechtbank, onthoofd – een duistere geschiedenis waarover in de familie wordt gezwegen. Als in 2018 brieven opduiken van Jacobs mysterieuze geliefde, gaat zijn kleindochter Frances Sanders op onderzoek uit. Op zinderende wijze ontrafelt ze hoe het net van kwade opzet en verraad zich om haar grootvader sluit. De man die weg moest is de persoonlijke tragedie van een man die groot droomde en diep viel: het verhaal van een man die werd verzwolgen door de maalstroom van zijn tijd.


Een verhaal waar de auteur de realiteit, info en docu, met momenten moeiteloos omvormt in een roman. Een totale ervaring over een tijd die we allemaal heel goed kennen en toch was dit stukje mij geheel ongekend. 


Dankzij De man die moest verdwijnen leerde ik weer bij. Het boek gaat over de grootvader van de auteur die, na het lezen van dit boek, een onbegrepen man lijkt te zijn die onderschat is. Zeker qua persoonlijkheid. 


Er is warmte, ruimte voor liefde en geluk maar een hangt steeds een donkere wolk die meermaals neerdaalt. Dankzij de schrijfstijl van de auteur een boeiend boek.


Auteur(s):Frances Sanders

Uitgeverij:Atlas Contact

Aantal bladzijden: 277

Taal: Nederlands

Productcode (EAN): 9789045044347

Verschijningsdatum: 13/02/2024

Uitvoering: Paperback

0 reacties:

Een reactie posten