Onder wolven


 Onder wolven - Alex Beer (Ambo|anthos)


In Onder wolven van Alex Beer moet Isaak Rubinstein infiltreren in de Gestapo om zijn familie te redden.


Nürnberg, 1942. Om te voorkomen dat zijn familie gedeporteerd wordt vraagt Isaak Rubinstein zijn ex-geliefde, die nu bij het verzet zit, om hulp. Maar ze vraagt een hoge prijs: Isaak moet in de Gestapo infiltreren en zich voordoen als inspecteur Adolf Weissmann, die is gestuurd om de moord op een beroemde actrice op te lossen. Er is één probleem: het verzet denkt dat Weissmann is omgekomen bij een moordaanslag, maar hij heeft het overleefd. Isaak bevindt zich tussen de wolven: de kans op ontmaskering wordt steeds groter…


Ik lees erg graag boeken waar WOll in voorkomt. Zowel fictie als non-fictie. Als de fictie ondersteunde elementen van waarheden of realistisch is aan die tijd kan ik het appreciëren. Hier loopt dat een beetje mis. Lees even verder waar mijn pijnpuntje zit.


De auteur brengt een vlot verhaal dat zeer makkelijk leest en dat dankzij de schrijfstijl. De hoofdstukken zijn zeker niet te lang en de auteur zorgt voor een vlot tempo waar vrijwel altijd een gevoel van dreiging aanwezig is.


‘‘Heil Hitler!’

De woorden weergalmden tussen de massieve stenen muren van de oude Kaiserburg en bleven hangen in de ijskoude avondlucht.’


Isaak moet onderduiken en vraag hulp aan zijn vroegere vriendin, de twee gingen uit elkaar niet omdat de liefde op was maar omdat hij jood is en zij niet. Wanneer ze zijn hulp aanbied komt hij te weten dat ze bij het verzet zit en met hem andere plannen heeft.


En daar begint voor mij alvast het eerste stukje ongeloof. Isaak neemt de identiteit  van een inspecteur over, Weissmann, en moet zich middenin de nazi-kern begeven om een moord op te lossen en om zijn ex-vriendin te helpen. Dit gaat zo vlot dat ik een beetje moeite heb voor te stellen dat dit kon.


Terwijl Isaak zich als Weissmann voordoet en zowel de moord stilaan oplost alsook het verzet helpt krijgen waar ze naar op zoek zijn, brengt elke stap hem dichterbij ontmaskerd worden. Ook slingeren zijn gevoelens hem heen en weer omdat hij niets of niemand kan vertrouwen, ook zijn ex vertrouwd hij niet.


‘De keukenklok tikte. Regelmatig en onstuitbaar herinnerde hij Isaak Rubinstein eraan dat de wereld door bleef draaien. Onverschillig en onbarmhartig schreed de tijd voort – ...’


Isaak zijn tocht verloopt veel te vlot. Als ik geschiedenisboeken lees en dergelijke lijkt het mij sterk dat hij ten eerste uit het niets een geweldige inspecteur blijkt en dat hij onopgemerkt zich zo vrij, zonder vrijwel enige controle, in het nazi milieu kan bewegen. Geluk en toevalligheden zijn sleutelwoorden hier. 


Als je dit boek gaat lezen, weet dan dat het, hoewel vol spanning gebracht, een voorspelbare vertelling is. Is het dan geen goed bedacht verhaal? Toch wel. Met momenten is het zelfs heel erg mooi en nobel. Een goede thriller? Er is spanning en je voelt de dreiging. Ik heb het boek wel enorm snel en vlot uitgelezen en het concept is op zich wel goed, enkel niet realistisch genoeg.

  • Auteur(s) : Alex Beer
  • Uitgeverij : Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026352546
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 368
  • Verschijningsdatum : september 2020


In de pers:

  • ‘De verhalen van Alex Beer hebben ook betrekking op het heden en tegelijkertijd brengt ze het verleden ermee tot leven.’ – Juryrapport Leo Perutz-prijs
  • ‘De lezer stapt in een emotionele achtbaan – het boek zit vol spanning. Uitstekende thriller!’ – Mainhattan Kurier
  • ‘Spannend van begin tot eind.’ – Mittelbayerische Sonntagszeitung0 reacties:

Een reactie posten