Wat scheelt eraan | Sigrid Nunez

 Wat scheelt eraan - Sigrid Nunez (Atlas Contact)


Een vrouw bezoekt een oude studievriendin in een kliniek voor kankerpatiënten. De briljante, koppige vriendin weet dat ze binnenkort zal sterven en overrompelt de vrouw met een uitzonderlijk verzoek. Ze wil haar leven beëindigen op haar eigen voorwaarden en heeft daarbij de hulp van de vertelster nodig. Niet zozeer bij het sterven zelf als wel bij alle praktische zaken in de aanloop ernaartoe. De vrouw stemt er schoorvoetend mee in. ‘Ik beloof je dat ik het zo leuk mogelijk zal maken,’ bezweert de vriendin. 


Wat volgt is een buitengewoon ontroerend verhaal van een vriendschap die de ultieme beproeving ondergaat. Maar ook van de manier waarop we met elkaar leven in deze door crises geteisterde wereld en van de drastisch veranderende aard van menselijke relaties in onze tijd. 


‘’Wat scheelt eraan’ is een intieme, ingetogen roman over de grootst mogelijke levensvragen: vriendschap, ouder worden, liefde, de dood.’

Dit is mijn eerste kennismaking met de auteur. Ik las de vriend van Nunez nog niet. Wel zocht ik het even op en fijn dat de covers in dezelfde lijn liggen. Hou ik van. 


‘Ik was er om die vriendin te bezoeken, die dierbare oude vriendin, die ik al een paar jaar niet meer had gezien en die ik, gezien de ernst van haar ziekte, daarna misschien wel nooit meer zou zien. Het was de derde week van september 2017.’


Nunez schrijft een beetje all over the place en dat was eventjes wennen in het begin van het boek. Al snel paste ik mij aan aan die manier van schrijven, aan die manier van uitdrukken, gevoelens en uiterste emoties overbrengen. En dan is die schrijfstijl eigenlijk echt wel heel bijzonder. 


Bijzonder die schrijfstijl omdat het je doet afdwalen, gewoon dwalen, ontdekken, herkennen, omdat de gedachten snel en chaotisch kunnen zijn en omdat ik overtuigd ben dat elke lezer dit helemaal anders kan aanvoelen. Voor mij is deze auteur een - you love it or you hate it - auteur.


‘Niet echt een foto die zegt: Kom alsjeblieft naar me luisteren. Ik zou je aanwezigheid erg op prijs stellen! Meer: Vergis je niet, ik weet veel meer dan jij. Je kunt maar beter komen luisteren naar wat ik te vertellen heb. Misschien dat je dan begrijpt hoe alles in elkaar steekt.’


De personages nemen je mee in hun wereld waar ze hun mannetje staan maar waar ze ook rondtollen door emoties, door vragen, door het willen, kunnen en niet meer willen, niet meer kunnen. Het is veel, snel, vlot maar mooi en bijzonder. Dat is misschien hoe ik dit boek het beste kan beschrijven en aanvoelde, bijzonder.


  • Auteur(s) : Sigrid Nunez
  • Uitgeverij : Atlas Contact
  • ISBN : 9789025459796
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 224
  • Verschijningsdatum : oktober 2020

0 reacties:

Een reactie posten