Hannahs vlucht | Jan Eliasberg


 Hannahs vlucht - Jan Eliasberg (Ambo|Anthos)


In Hannahs vlucht van Jan Eliasberg heeft majoor Jack Delaney een missie: de spion die geheimen naar de nazi’s lekt ontmaskeren. Alles wijst naar Hannah Weiss... Voor de lezers van Martha Hall Kelly.


Berlijn 1938. Hannah Weiss staat op het punt een baanbrekende wetenschappelijke ontdekking te doen. Als het haar lukt om een atoom te splijten, kan de kracht die hierbij vrijkomt complete steden van energie voorzien, of ze juist verwoesten. Maar als Joodse vrouw wordt ze gediscrimineerd en gedwongen in de kelder van het instituut te werken, en uiteindelijk gaan anderen er met haar ontdekking vandoor. Ondertussen krijgen de nazi’s steeds meer macht in Duitsland, en de dreiging wordt almaar groter. Hannah slaat noodgedwongen op de vlucht.


New Mexico, vs, 1945. Majoor Jack Delaney is net teruggekeerd uit het bevrijde Parijs en heeft een nieuwe missie: een spion ontmaskeren. In een geheim laboratorium wordt gewerkt aan de atoombom. Iemand lekt informatie naar de nazi’s. Jacks hoofdverdachte is Hannah Weiss, een van de wetenschappers die meewerken aan de bom. Alles wijst op haar, maar Jack ontdekt dat hij en Hannah meer gemeen hebben dan hij van tevoren had voorzien.


De cover geeft niet veel prijs, de titel is wat mij de flaptekst deed lezen. De flaptekst geeft al weg dat dit boek veel elementen heeft die ik graag lees in een boek. WOll, liefde, verantwoording, keuzes. 


De schrijfstijl die de auteur hier laat zien is echt enorm vlot. Ik ben het boek door gevlogen en las het in een keertje uit. De manier van schrijven is heel makkelijk waardoor dit, ondanks een vrij heftig onderwerp, toch een heel vlotte lees is. Naar het einde toe lijkt de manier van schrijven een beetje te veranderen waardoor de kern, plot aan kracht winnen. 


‘Zoals ik al dacht, komen ze me bij zonsopgang halen. Ik heb in mijn kleren geslapen en vraag of ik mijn schoenen mag aantrekken. Dat mag, maar dat is dan ook alles.’


Hannah doet haar werk met hart en ziel maar beseft dat ze als vrouw nooit als volwaardig wetenschapper bekeken zal worden. Wanneer Hitler aan de macht komt beseft ze dat ze als Joodse vrouw nog meer gevaar loopt. Ondanks dit alles beleefd ze, weliswaar in het geheim, zowel liefde als werksucces. Toch moet ze onderduiken wanneer de dreiging voor de deur staat.


Jack Delaney moet ontmaskeren wie gevoelige informatie lekt naar de nazi’s in verband met een krachtig oorlogswapen namelijk een atoombom. Zoals in de flaptekst staan wijst alles op Hannah. Wanneer zij bij Jack de nodige gevoelens losmaakt komt alles op losse schroeven te staan en kom je stilaan tot wat voor mij een enorm mooi, krachtig plot was.


‘Het bleek dat Jack een ongewoon talent be- zat om de verhalen boven tafel te krijgen die de mensen niet wilden vertellen. Zijn oor bleef haken bij zelfs de gladste leu- gen, alsof er een valse noot werd aangeslagen op de piano.’


Wanneer het einde van het boek eraan komt beginnen stukjes van de puzzel in elkaar te vallen. Niet noodzakelijk op de manier waarop je gedacht zou hebben. Er zit, al dan niet cliché, enorme lessen in dit boek. Bovenal is het enorm mooi. Mooi hoe liefde zoveel kan dragen, hoe opoffering zoveel meer doet dan voor een enkeling. 


Over hoe liefde grenzeloos kan zijn in tijd, kleur, religie. Over hoe keuzes maken en bij die keuzes blijven gevolgen heeft. Over halsstarrig blijven geloven en vertrouwen. 


  • Auteur(s) : Jan Eliasberg
  • Uitgeverij : Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026353628
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 352
  • Verschijningsdatum : oktober 2020


In de pers: 

‘Een meeslepend verhaal dat verteld moest worden. Ik heb deze roman verslonden.’ – Martha Hall Kelly



0 reacties:

Een reactie posten