In genade | Rye Curtis

 In genade - Rye Curtis (Ambo|Anthos)


In In genade van Rye Curtis kruisen de levens van twee vrouwen, de bejaarde Cloris en park ranger Debra, op buitengewone wijze. Voor de fans van Annie Proulx, Denis Johnson en Gabriel Tallent.


In de roman In genade van Rye Curtis kruisen de levens van twee vrouwen elkaar in een spectaculair verhaal over weerbaarheid en mededogen.


De tweeënzeventigjarige Texaanse Cloris Waldrip blijft na een vliegtuigongeluk alleen achter in de meedogenloze wildernis van Montana. Zonder enige uitrusting, overgeleverd aan de elementen, met alleen haar gezonde verstand en vindingrijkheid om de weg naar de bewoonde wereld terug te vinden. Tegelijkertijd begint park ranger Debra Lewis, die haar eigen demonen te bestrijden heeft, een zoektocht naar de vermisten, al lijkt alle hoop verloren. Wanneer dagen weken worden en Cloris’ situatie steeds hachelijker wordt, krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Alle waarheden waarin ze vroeger geloofde zal ze hierdoor in twijfel moeten trekken.


Dit boek kreeg al best veel lovende reviews. Tijd om dit dus zelf te ontdekken. De flaptekst sprak mij in elk geval enorm aan, het enthousiasme om dit boek te lezen nam toe. Dus toen het boek op de mat viel ben ik er gelijk aan begonnen.


Je leest het boek vanuit ofwel Cloris haar standpunt ofwel vanuit Lewis haar standpunt. Ze wisselen elkaar om en om af. De auteur schrijft op een manier dat het boek vlot te lezen - kleine sidenote, wanneer de personages praten zijn er geen aanhalingstekens maar ik had er geen problemen mee - en het is best beeldend geschreven. Ik kon althans de vliegtuigcrash, de natuur en wat erna gebeurde heel gedetailleerd in mijn hoofd zien. Ook laat de auteur je nadenken over het leven en wat ikzelf zou doen in zulke situaties.


‘Ik matig me geen oordeel meer aan over anderen. Mensen zijn mensen, veel meer valt er volgens mij niet over te zeggen. Twintig jaar geleden was ik misschien een andere mening toegedaan, maar toen was ik ook nog een andere Cloris Waldrip.’


Maar... Laat ik ineens met de deur in huis vallen, er was een grote min voor mij. Ik las enorm graag Cloris haar stukken. Die vrouw veroverde stukje bij stukje mijn hart. Ze noemt haar man steevast Mr. Waldrip, denkt veel aan wat haar kerkgemeenschap, vriendinnen enz zouden denken maar moet alles herzien en bijstellen wanneer ze na de crash alleen, of niet geheel alleen, moet zien te overleven. Texaanse clichés die bij Cloris ingebakken zitten maken plaats voor andere inzichten. Cloris maakt ruimte voor een andere vrouw die in haar zit.


Debra Lewis is ranger, vangt op de radio een noodsignaal op van Cloris en gaat op zoek maar echt, ik had absoluut niets met dit deel en het personage. Lewis is gescheiden, drinkt te veel alchohol, Merlot, en dat word dan ook echt tig keer gemeld en is vrij bruut qua spraak. (Iemand maakte trouwens de opmerking dat als je elke keer zelf moet drinken wanneer er Merlot staat, je dood zou zijn) En hoeveel keer kan je iemand laten vloeken in enkele zinnen tijd. Het frustreerde echt enorm. 


‘Ranger Debra Lewis reed met een thermosfles merlot tussen haar dijen en een .44-revolver op haar heup over de zongebleekte zandweg naar Egyptian Point, een uitkijkpunt op de berg waar jongeren uit de lagergelegen dorpen naartoe kwamen om drugs te gebruiken, te drinken en te neuken.’


Dat er veel tussen de regels door te lezen is, ja dat misschien wel. De delen van Debra maken het gewoon een grote frustrerende lees. Beide vrouwen zoek en vinden, het leest vlot en ja zelf een vleugje humor hier en daar maar het kon mij niet bekoren. Ik snap de opzet en het doel maar ik vind het niet. 


 • Auteur(s) : Rye Curtis
 • Uitgeverij : Ambo|Anthos
 • ISBN : 9789026352232
 • Taal : Nederlands
 • Uitvoering : Paperback
 • Aantal pagina's : 336
 • Verschijningsdatum : september 2020


In de pers: 

In genade is een spannende, moreel complexe roman over medemenselijkheid en de verrassende veerkracht van gewone mensen in buitengewone omstandigheden. In een krachtige en tegelijkertijd elegante stijl schetst de jonge Rye Curtis met In genade een inspirerend portret van twee onvergetelijke personages, die ons eraan herinneren dat overleven slechts het begin is. In genade van Rye Curtis is voor de fans van Annie Proulx, Denis Johnson en Gabriel Tallent.


 • ‘Een bizar komische en rauw ontroerende roman die sméékt om een verfilming van de gebroeders Coen.' – Het Parool
 • ‘Een overrompelend debuut dat leunt op de verhaallijnen van twee opmerkelijke vrouwen.’ – Zin
 • ‘Een verhaal vol personages die in een film van de gebroeders Coen niet zouden misstaan, en toch weet te ontroeren.’ - VPRO gids
 • 'Zo verfrissend, zo vol bijzondere personages, dat dit de beste is die ik in lange tijd gelezen heb.’ – Roddy Doyle
 • ‘Gevoelig en anders, maar bovenal pijnlijk menselijk. Dit boek zal ik nooit meer vergeten.’ – Jennifer Egan

0 reacties:

Een reactie posten