Stille duisternis | Fenneke Zwaaneveld


 Stille duisternis - Fenneke Zwaaneveld (HamleyBooks)


Een mysterieus wolkendek verschijnt aan de hemel en hult de wereld in duisternis. De mensen in Vera's omgeving beginnen zich anders te gedragen. Nog even kan Vera genieten van dat wat ze het liefste doet: schilderen, het liefst bloemen. Maar die verwelken en de kleuren verdwijnen. En buiten dreigt gevaar. De veranderingen in Vera's familie en vriendengroep eisen al haar aandacht op. Thuis lopen de dingen uit de hand, de wanhoop komt steeds dichterbij. En dan verschijnt de schim. Is er nog een weg terug naar het licht?


Iets in deze cover trok mij zo ongelooflijk aan. Is het de titel? Is het de cover zelf? De kleuren die gebruikt zijn? De flaptekst die al heel dubbel aanvoelt? Wat het ook was, ik werd naar het boek toe gezogen en heb het ook in een ruk uitgelezen. 


Ik wist enkel dat dit een young adult is. Geen idee welk genre YA en dat maakte dat ik zonder ook maar enige verwachting aan dit boek kon beginnen. Fenneke Zwaaneveld zorgt door middel van korte hoofdstukken en haar schrijfstijl voor een vlotte lees.


Vera heeft het niet altijd zo makkelijk thuis, strenge ouders die op iedereen neerkijken, een broer die meer lijkt te zijn dan zij. Een beste vriendin die de nodige struggles met zich meebrengt, zowel voor Vera als voor haarzelf. Ondanks dit alles heeft Vera wel een passie. Kleur, schilderen, foto’s maken van bloemen en ze daarna op doek zetten met al hun kleurenpracht is Vera’s passie.


Wanneer duisternis over de wereld valt en daglicht verdwijnt en plaats maakt voor de donkerte, neemt de duisternis ook figuurlijk bezit van mensen. Dat is wat ik uit deze lees haal. De focus ligt echt op de personages en hun struggles. Zowel de problemen waarmee Vera worstelde, maar ook die van haar vriendenkring, haar ouders,... 


Voor mij voelde die duisternis die letterlijk het leven van de mensen donker maakt vooral figuurlijk aan. Geen idee of de auteur dat had willen bereiken met haar verhaal maar dat maakte ik ervan en ik hield ervan. Het is een iets tragere lees doordat er niet echt veel actiefs gebeurd maar er gebeurd qua gedachten wel enorm veel.


Dit is de auteur haar debuut en ik vind het wel best sterk hoor. Hoe ik het boek ervaren heb, hoe het voor mij aanvoelde, hoe de schrijfstijl mij beviel. Een pluim voor Fenneke Zwaaneveld. Benieuwd wat deze debuterende auteur voor ons nog in petto heeft. 


  • Auteur(s) : Fenneke Zwaaneveld
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789463967556
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 300
  • Verschijningsdatum : november 2020


0 reacties:

Een reactie posten