La Florida | Laila Lalami

 La Florida - Laila Lalami (Nieuw Amsterdam)


La Florida is het gefictionaliseerde reisverslag van de eerste zwarte ontdekkingsreiziger van Amerika; een Marokkaanse slaaf wiens getuigenis nooit is opgenomen in de officiële geschiedschrijving.


In 1527 vertrekt ontdekkingsreiziger Pánfilo de Narváez met zeshonderd man en honderd paarden uit de haven van Andalusië met als doel het zuiden van de VS op te eisen voor de Spaanse kroon. Maar vanaf het moment dat de mannen van Narváez in Florida voet aan wal zetten, krijgen ze te kampen met zware tegenslagen: navigatiefouten, ziekte, honger en verzet van inheemse stammen. Nog geen jaar later zijn er nog maar vier mannen in leven: een Spaanse edelman, een jonge ontdekkingsreiziger, de schatmeester van de expeditie én diens tot slaaf gemaakte dienaar, die door de drie Spanjaarden Estebanico wordt genoemd. Dit is zijn verhaal.


Iets aan de flaptekst trok mijn aandacht, namelijk het feit dat je het verhaal vanuit het perspectief van Estebanico, Mustafa is de echte naam, leest. Historische verhalen trekken altijd mijn aandacht zo ook dit boek.


Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde reis, dat maakt het toch net iets specialer om te lezen. Ook al is het boek eigenlijk fictie. Het is gewoon verfrissend om op deze manier, met Mustafa, op ontdekkingsreis te gaan.


‘Dit boek is het nederige werk van Mustafa ibn Muhammad ibn Abdussalam al­Zamori, en een waarheidsgetrouw verslag van zijn leven en reis van de stad Azemmur naar het Land van de Indianen, waar hij aankwam als slaaf en, in zijn poging zijn vrijheid te herwinnen, schipbreuk leed en vele jaren rond­ doolde.’


De schrijfstijl is grotendeels vlot te lezen. Geen onderscheid in vertellen en conversaties, niet mijn favoriete ding maar ook geen struikelblok. 

Wel neemt de auteur je mee doorheen dit verhaal van de reis, de ene na andere tegenslag die ze in wat nu Florida is, hebben. 


‘Dit woord had de uitwerking van een kanonschot. Ik zag dat alle aan­ wezigen diep onder de indruk waren, en ik moet bekennen dat ook mijn adem stokte, want in Sevilla had ik allerlei verhalen gehoord over de rijke keizer wiens paleis bekleed was met goud en zilver.’


Ook het personage van Mustafa krijgt de eer die hij verdiend dankzij Lalami. Sidenote, we waren er niet bij, en alle anekdotes die opgeschreven zijn moeten we moeten we met een korrel zout nemen. Wat is waar en wat niet. Dat Estebanico in tijd van ramp, overleven, gevaar, ziekte,... niet dé grote held zal geweest zijn is dan ook weer aannemelijk.


Toch, het verhaal, de personage, de vertelling, er zit evenwicht in, is fijn om te lezen. Is een stukje fictieve historiek, gebaseerd op een ware reis en mensen dat ik niet had willen missen.


  • Auteur(s) : Laila Lalami
  • Uitgeverij : Nieuw Amsterdam
  • ISBN : 9789046826287
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 336
  • Verschijningsdatum : augustus 2020


In de pers:

Adembenemende roman over een van de eerste ontdekkingsreizen. Een heftige en veel vervalste geschiedenis die door Lalami op briljante wijze is herschreven.' Salman Rushdie


0 reacties:

Een reactie posten