De moeder van Frankenstein | Almudena Grandes

 De moeder van Frankenstein - Almudena Grandes (Signatuur)


Een onvergetelijk liefdesverhaal van een man en een vrouw die ervoor kozen zich te verzetten in het Spanje van Franco.


Psychiater Germán Velázquez Martín keert na vijftien jaar ballingschap in Zwitserland in 1954 terug naar het verscheurde Spanje om in de inrichting voor vrouwen in Ciempozuelos te werken. Daar ontmoet hij patiënte Aurora Rodríguez Carballeira, die haar eigen dochter vermoord heeft. Niemand in de instelling geeft om Aurora, behalve María Castejón, een jonge hulpverpleegkundige die haar elke dag voorleest.


De drie verhalen van de eigenzinnige Germán, de getroubleerde Aurora en de empathische María vormen samen een ijzingwekkend beeld van de jaren vijftig in Spanje. Germán en María dromen beide van een ander leven, maar worden geconfronteerd met de wrede dictatuur en het nationaal katholicisme van hun land, dat elke zonde als een misdaad beschouwt.


Soms kan je zo enthousiast worden van een boek nog voor zijn verschijning, omdat een vorig boek van de auteur je zo kon bekoren. Ik ontdekte pas recent dat dit een reeks is, dat er mij dus nog heel wat moois te wachten staat? Benieuwd of de auteur het nog eens kan, mij zo vastgrijpen en houden van start tot einde. Aan de cover, lettertype en grote zal het alvast niet liggen.


Ik hou ongelooflijk van deze auteur haar schrijfstijl. Het is gewoonweg zo mooi. Ook hoe ze haar verhaal brengt, haar personages, de zinsbouw. Ja zelfs de lengte van haar zinnen. De manier waarop ze je mee in het verhaal sleurt en het tempo waarde ze je vasthoudt. Het is zo fijn, vlot en mooi om te lezen ondanks dat dit echt pure, mooie, sterke literatuur is. 


‘Terwijl ik de trap opliep, bonsde mijn hart in mijn keel en toch, op de zesde trede maakte de realiteit een draai van honderdtachtig graden, alsof de ontelbare radertjes van een complexe, uiterst gevoelige machinerie plotseling in elkaar grepen om te ver- kondigen dat, al geloofde ik het zelf niet, Germán Velázquez Martín zojuist was thuisgekomen.’


Gebaseerd op waargebeurde feiten en personen, onderdeel van Episodes van een oneindige oorlog, ook deze keer neemt de auteur je mee naar de tijd van dictator Franco. Mee naar de angst van die tijd, verzet en waar mensen proberen blijven doorgaan en niet opgeven. (Het nawoord is een schat aan extra informatie.)


Germán,keert terug naar Spanje en gaat werken in een instelling, zeg maar gesticht, voor vrouwen. Aurora, ongelooflijk slim, achterdochtig en vermoorde haar eigen kind. Maria, verpleegster en heeft een band, een speciale band zelfs, met Aurora. Germán en Maria, daar lijkt iets te groeien maar is dat mogelijk in een land waar alles overgoten is van katholicisme en waar een dictator aan de macht is?


Almudena Grandes neemt je met dit boek mee naar het Spanje van de jaren vijftig, waar dictatuur, verzet en verdriet dagelijkse kost zijn maar ook liefde en plezier. De auteur sleurt je mee in een meeslepend, indrukwekkend, intrigerend liefdesverhaal waar de hoofdpersonages je niet meer loslaten.


  • Auteur(s) : Almudena Grandes
  • Uitgeverij : Signatuur
  • ISBN : 9789056726676
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 688
  • Verschijningsdatum : november 2020


Over de auteur:

Almudena Grandes is een van Spanjes meest geprezen en best verkopende literaire auteurs. Ze debuteerde in 1989, heeft inmiddels tien romans en drie verhalenbundels geschreven en werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Sinds de bestseller Het ijzig hart is ze ook in Nederland een gevestigd auteur.

De patiënten van dokter García (verschijning maart 2019) kwam meteen in de Spaanse bestsellerlijst. Samen met haar grootste boeken De vijand van mijn vader en De drie bruiloften van Manolita verkocht zij in eigen land al meer dan een miljoen exemplaren.


0 reacties:

Een reactie posten