Greenwood | Michael Christie

 Greenwood - Michael Christie (Signatuur)


Meesterlijke familiegeschiedenis over houthakkers en natuurbeschermers in een stervend bos. Urgente en actuele pageturner.


Ze komen voor de bomen. Het is 2038. Jacinda (Jake) Greenwood werkt als een overgekwalificeerde tourgids op Greenwood Island in een van de laatst overgebleven bossen ter wereld na de Grote Droogte. De link tussen het eiland en haar familienaam leek altijd toeval, totdat er iemand met een boek over haar familiegeschiedenis verschijnt. We worden terug de tijd in genomen en ontmoeten de rest van de familie Greenwood: Liam, een gewonde timmerman die zijn dood in de ogen kijkt. Willow, een milieuactiviste die vastbesloten is de zonden van haar vader Harris, ooit een groot houtmagnaat, goed te maken. En Everett, een landloper die een vondeling redt en daarmee het lot van de komende generaties bezegelt…


Kunnen we het eerst even hebben over hoeveel liefde in dit boek zit enkel en alleen al qua vormgeving? De cover is zo mooi, de zijkanten vormen boomringen en dat loopt een stukje door op de pagina’s van het boek zelf. Liefde voor bomen straalt van het boek af en dat vind je doorheen heel het verhaal ook terug. 


Michael Christie brengt door zijn mooie, duidelijk, urgente en poëtische schrijfstijl een heel krachtig verhaal. Door deze manier van vertellen sluit je elk personage in je hart, 4 generaties lang. Wanneer ze zijn schrijven en dit boek in een adem een meesterwerk noemen kan ik dat beamen.


‘Ze komen voor de bomen.

Om hun naalden te ruiken. Hun schors te strelen. Verkwikking te vinden in het nederig stemmende duister van hun schaduw. Stil te staan onder het bladerbaldakijn en te bidden tot hun duizend jaar oude zielen.’


4 generaties. Beginnende in de toekomst, een toekomst die niet eens zo veraf meer is, om zo terug in tijd te gaan. Eindigen doe je weer in de toekomst. Zoals ik eerder zei, slaagt Christie erin je van elk personage te doen houden, ook slaagt hij erin je te doen nadenken over de natuur en hoe wij ermee moesten/moeten omgaan. 


‘Ze zijn zo kolossaal en majestueus dat ze geen gewone bomen lijken, maar eerder de- corstukken of monumenten. In hun bijzijn spreken de Pelgrims op zachte, eerbiedige toon.’


Geen saaie momenten in dit boek, geen gaten in het verhaal, elke hoofdstuk, elk personages, alles heeft zijn doel om het verhaal tot een geheel te krijgen. Een verhaal over hoe een ieder doet wat hij kan, fouten maakt, zijn plek zoekt gewikkeld in de natuur. En weet je, het is gewoon erg mooi om te lezen, bijzonder zelfs. 


  • Auteur(s) : Michael Christie
  • Uitgeverij : Signatuur
  • ISBN : 9789056726294
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 480
  • Verschijningsdatum : oktober 2020

0 reacties:

Een reactie posten